Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Петрич, внесе за

...
Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Петрич, внесе за
Коментари Харесай

Обвиняема за измами с цел имотна облага е предадена на съд с акт на Районна прокуратура - Благоевград

Районна прокуратура – Благоевград, Териториално поделение – Петрич, внесе за разглеждане в съда обвинителен акт против Д.Г., привлечена към наказателна отговорност по дело за осъществено закононарушение по член 210, алинея 1, т. 1, прочие 1, вр. член 209, алинея 1, вр. член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс.

През 2019 година обвинената Д.Г. схванала, че П.К. се интересува от закупуване на апартамент в гр. Петрич. С цел да набави за себе си материална полза по противозаконен метод тя решила да го вкара в подвеждане, че може да му спомага за придобиване на уместно жилище на извънредно преференциална цена.

Пред очевидци Д.Г. заявила, че работи като длъжностно лице на цивилен контракт в българското посланичество на „ Европейската работа за битка с измамите ” (ОЛАФ) и има контакти със чиновници от тази институция. Съобщила, че по тази линия била осведомена за търговско сдружение, което е построило жилищна постройка в гр. Петрич посредством потребление на финансиране по европейска стратегия. Според изказванията й, спрямо същата компания имало наложени финансови санкции от ОЛАФ, заради които част от жилищата в постройката са запорирани и следва тяхното изземване и продажба.

Впоследствие обвиняемата се свързала по телефон с М.Т., шеф на сдружението, в което работел П.К. Помолила й да съобщи на служителя си, че може да му окаже подпомагане да закупи един от запорираните жилища в упоменатата от нея жилищна постройка в гр. Петрич. За задачата той следвало да съобщи на обвинената сумата от 8 449,25 лв., представляваща първичната вноска от цената на жилището в размер на 15% от крайната цена на парцела, такса от 940 лв. за подписване на контракта за покупка и 25 лв. такса за вписването му. Впоследствие купувачът в продължение на 10 години щял да изплаща сумата от по 354,13 лв. месечно до окончателното погашение на цялостната цена на жилището в размер на 49 895 лв..

П.К. се съгласил на изискванията на обвинената Д.Г. Успял да събере желаната от нея сума, като освен личните средства от 3000 лв. взел назаем 5449,25 лв.. Получените вследствие на измамата пари Д.Г. изразходвала за свои потребности.

Следващите месеци П.К. многократно търсел по телефона обвиняемата, с цел да разбере повода за забавянето на покупката на жилището, само че тя под разнообразни предлози постоянно отлагала правенето на нужните документи и изповядването на договорката.

През м. юли 2020 година Д.Г. решила да набави спомагателна парична сума посредством възбуждане и поддържане на подвеждане у П.К. Тя още веднъж употребила при изискванията на криво-ляво извършителство ръководителката на компанията, в която мъжът продължавал да работи.

Обвиняемата изпратила на М.Т. няколко електронни известия, в които се показала за несъществуващо длъжностно лице - арбитър от Специализирания углавен съд в гр. София. Убедила я, че в границите на длъжността й било предоставено осъществяване на писмена преписка с ОЛАФ и правене на документите за продажба на запорирания апартамент в интерес на П.К. Сделката по покупката на жилището щяла да бъде изповядана пред нотариус на посочената от нея дата през м. юли 2020 година В тази връзка още на идващия ден купувачът следвало да събере и посредством М.Т. да преведе по банкова сметка сумата от 2 900 лв. за възнаграждение на дължимите нотариални такси и подготовка на документите.

Тази информация била предадена на П.К. Не допускайки, че тези обстоятелства не дават отговор на действителността, мъжът положил всички вероятни старания, включително и вземане на заем, да събере търсената от него парична сума. Получените по този метод пари обвинената изхарчила.

При голям брой опити на потърпевшия П.К. да получи пояснения от Д.Г., касаещи  забавянето на договорката, тя измисляла разнообразни оправдания и продължавала да го убеждава да изчака.

Действията и държанието на Д.Г. провокирали подозрения у П.К. Разбирайки, че е излъган той подал тъжба в Районна прокуратура - Благоевград, Териториално поделение – Петрич.

След осъществена инспекция от органите на РУП на Министерство на вътрешните работи гр. Петрич е било формирано досъдебно произвеждане, завършило с импортирания в съда обвинителен акт против обвинената Д.Г.

Към сегашния миг тя е възстановила напълно породените от нея имуществени вреди.

Предстои делото да продължи в съда.

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР