Районна прокуратура – Благоевград предаде на съд обвиняемите И.И. (на

...
Районна прокуратура – Благоевград предаде на съд обвиняемите И.И. (на
Коментари Харесай

Участници в телефонна измама на жена от гр. Сандански са предадени на съд

Районна прокуратура – Благоевград съобщи на съд обвинените И.И. (на 35 години) и П.П. (на 32 години) по дело за възбуждане и поддържане на подвеждане за набиране на имотна полза, осъществено при изискванията на рисков рецидив.

Двамата обвинени са от гр. Ветово, област Русе. И.И. е осъждан 16 пъти за разнообразни закононарушения от общ темперамент, като последното му наложено наказване е изтърпял през 2020 година Неговият съизвършител П.П. е също с обременено правосъдно минало – с 6 влезнали в действие неоправдателни присъди, и е излязъл от пандиза през 2019 година

В началото на 2023 година обвинените и неустановено по делото лице решили да правят измами на лица, живеещи на територията на цялата страна. За задачата в обществената мрежа „ Facebook “ основали профили и страници за предложение на работа, сдобили се с няколко телефона и СИМ карти, които се водили на лица от разнообразни обитаеми места в страната и чужбина.

През м. февруари 2023 година на телефон в оповестената от тях публикация за спомагателна работа се обадила Т.Б. Жената била наета и й било предоставено да посети адрес в гр. Сандански, да вземе пари и документи и да ги придвижи до гр. Плевен. Обвиняемият П.П. и неустановеното по дело лице се обаждали на случайно определени стационарни телефонни номера на територията на гр. Сандански. Използвайки СИМ карта, издадена от мобилен оператор в Кралство Англия, се свързали с В.К. и й съобщили, че от „ пощата с микробус “ ще й бъдат доставени значими документи, които тя на собствен ред трябвало да съобщи на друго лице.

Впоследствие, представяйки се за чиновници на полицията, въвели дамата в подвеждане, като й декларирали, че следва да спомага за залавяне на телефонните измамници. За задачата тя следвало да събере всички налични пари в дома си, да ги сложи в найлонова торба и да ги хвърли през терасата. Жената изпълнила напътствията на „ служителите на реда “. Междувременно участниците в незаконната скица се обадили на Т.Б. и я инструктирали за адреса, на който трябвало да отиде за приемане на документи.

Вече на място, ставайки очевидец по какъв начин непозната жена хвърля от тераса торба с пари, тя се усъмнила, че взе участие в телефонна машинация и се обадила в полицията. В резултат на извършената интервенция причинителите на закононарушението И.И. и П.П. били хванати, а след това привлечени към наказателна отговорност. Понастоящем те са с мярка за неотклонение „ задържане под стража “.

Размерът на породената на потърпевшата В.К. имотна щета е 14 000 лв., която й е възобновена. Материалите, касаещи осъщественото действие от неустановеното в хода на следствието лице, са отделени в друго произвеждане. Предстои делото да продължи в съда.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР