Район Сафранболу в Карабюк е в списъка на ЮНЕСКО за

...
Район Сафранболу в Карабюк е в списъка на ЮНЕСКО за
Коментари Харесай

Шафранови полета предизвикаха наплив от европейски туристи

Район Сафранболу в Карабюк е в листата на ЮНЕСКО за международно завещание. Сафранболу в Централна Турция, който е значим регион от позиция на туризма, съумява да притегли вниманието със своите емблематични исторически дървени къщи, ханове, хамами и джамии, както и с производството на шафран. 

 IHA

Полетата с шафран в региона са приели 60 хиляди туристи за 3 седмици. 

 IHA

Цената на Шафранът ескалира и в този момент намира купувачи за 100 хиляди турски лири (10 576 лв) за кг. Много туристи от Европа идват в района с цел да се насладят на естествените и архитектурните хубости.

 IHA

Шафранът, който се употребява на доста места от храна до козметика, притегля вниманието с високата си цена, а полетата му са станали пикова дестинация за туристи. 

 IHA

Фермерът Исмаил Йълмаз съобщи пред организация Ихляс (IHA), че към този момент трета седмица прибират реколтата от шафран, като процеса се чака да продължи още 3 седмици. “

 IHA

„ Много е пренаселено, изключително през уикенда. През този 3-седмичен интервал 50-60 хиляди души са посетили нашия регион. Тази година изключително европейските туристи идват повече. До в този момент най-вече нашите арабски посетители ни посещаваха. Все повече хора м научават, че в Сафранболу се отглежда шафран. Те идват в нашия район, с цел да видят нивите, да се снимат или да си купят шафран “, показа Йълмаз.

 IHA

" Тази година 15 притежатели на туристически организации от Франция пристигнаха в полетата с шафран и получиха изчерпателна информация за региона. Те прибавиха Сафранболу към своя маршрут през 2023 година Надявам се, че ще забележим доста французи в Сафранболу идната година “, добави той.

 IHA

Йълмаз сподели, че шафранът отделя хормона на щастието и хората го употребяват, тъй като има доста лечебни свойства, както и поради усета му.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР