Райчин Генов: Фестивалът Златният Орфей“ трябва да се възстановиЗлатният Орфей“

...
Райчин Генов: Фестивалът Златният Орфей“ трябва да се възстановиЗлатният Орфей“
Коментари Харесай

Райчин Генов: Фестивалът „Златният Орфей“ трябва да се възстанови

Райчин Генов: Фестивалът „ Златният Орфей “ би трябвало да се възвърне
„ Златният Орфей “ би трябвало да се възвърне. Това сподели синът на бележития пианист и основател на музикалния фестивал Райчин Генов в изявление за БГНЕС.

Повод да се повдигне тематиката е идният концерт на 3 октомври в City Stage, на който ще бъдат изпълнени песни от „ Златния Орфей “ в памет на 90 годишнината от рождението на основателя му Генко Генов-Чудакът. На сцената ще излезе първият награден реализатор в състезанието през 1965 година Мими Николова, която ще изпее песента „ Кръговрат “. След нея под прожекторите ще застанат Камелия Тодорова и Орлин Горанов, които също са призьори от фестивала.

Не липсва и приемствеността сред остарялото и ново потомство създатели. Част от осъществяванията, звучали на сцената на летния спектакъл в Слънчев бряг ще прозвучат на 3-ти октомври с нов аранжимент. Те ще бъдат изпълнени от джаз певицата Весела Морова, Марина Драгомирецкая, Петър Петров, Теа Николова, сборна и младежка групировка DStars, трио „ Тринити “ и мн. други Входът за концерта е свободен.

„ На мен най-вече ми липсва „ Златният Орфей “. Аз израснах на него. 1999 година беше последният фестивал. На идната година фестивалът беше съвсем подготвен един ден се обадиха на майка ми и й споделиха, че той пада. Тогава летният спектакъл в Слънчев бряг беше продаден, а на идната година опустошен. Тогава попитах майка ми в случай че „ Златния Орфей “ го няма каква е нашата роля в това общество? Оттогава до през днешния ден аз знам, че фестивалът е нещо, към което би трябвало да се стремим още веднъж да го има, да съществува, да бъде потребно за младите реализатори и за българската ария. Много се надявам един ден да го забележим още веднъж по един заслужен метод и съответен на времето си “, разяснява Райчин Генов.

Днес синът му не се занимава с музика, само че живее с концепцията да продължи делото на татко си.

„ Изключителна привилегия е за мен да съм наследник на Генко Генов. Той е човек от който безусловно всеки ден мога да се изучавам, въпреки и 25 години откакто почива. Сестра ми, с която имаме 8 години разлика имаше удоволствието да поддържа връзка по-дълго с него. Тя се роди, когато той влезе в пандиза да излежава 20 годишна присъда. Той беше лишен от независимост 8 години, тъй като през 1990 година IX Народно заседание го оправдава. Аз имах малко време да поддържам връзка с него, изгубих го когато бях на 11 години. Може би това го трансформира в мой идол, който няма аналог и всичко, което върша е с концепцията, че положителното би трябвало да победи постоянно и на всички места “, сподели Генов.

Той добави, че преди татко му да сътвори фестивала е бил виртуозен пианист. След случай с асансьор губи един от пръстите си. Вместо да се отдаде на отчаяние и да се озлоби от случилото се, Генко Генов взема решение да сътвори „ Златният Орфей “ и да бъде потребен на създателите. В началото фестивалът е бил с концепция да разпространява българската музика, тъй като съгласно него тя изоставала.

„ Баща ми е измислил формулата да бъдат разпространявани българските курорти с български песни. Неговата съществена мощ е основаването на новата българска ария, която със „ Златния Орфей “ е съумяла да обиколи целия свят. Три години след началото на фестивала, той се снабдява и с интернационална част, в която участниците са били задължени да изпълнят една българска ария като част от състезанието “, добави още той.

Генов акцентира, че в случай че днешните формати подчертават на изпълнителя, то фестивалът е бил ориентиран към композиторите. Заради „ Златният Орфей “ основателят му е упрекнат в шпионаж и идеологическа измама.

„ Причината да получи тази присъда и това да се случи с него е била професионалната злоба. Тя е била в основата на всичко. Той твърдеше, че казусът не е бил в системата, а в едни и същи хора, които през другите години са правили разнообразни неща “, съобщи Райчин Генов.

Той разкри и малко известни обстоятелства за „ Златният Орфей “, а точно, че през 1972 година в системата на Интервизия, най-гледаното предаване е точно фестивалът – с над 200 милиона фенове, следван от Олимпиадата в Мюнхен, която е с 18 милиона по-малко. Синът на Генко Генов-Райчин означи, че доста от задграничните малките екрани, измежду които тези на Англия, Белгия, Федерална Република Германия, Швейцария са правили филми за фестивала, трансформирал се във визитна картичка на България.

Синът на Генко Генов- Райчин описа, че през 1992 година татко му е възобновен за шеф на фестивала, само че през 1993 година получава инфаркт и на 23.09 почива. Съпругата му Дариана Генова го наследява на поста и основава фондация „ Генко Генов “, която организира изданията на фестивала до 1999 година

Историята на фестивала Генко Генов разказва през 1990 година в книга, чийто първи тираж е „ задържан “. До момента изданието е било преиздадено 3 пъти като последното е през 2015 година /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР