Рай от палми и ананаси, слънце, пясък и спокойствие е

...
Рай от палми и ананаси, слънце, пясък и спокойствие е
Коментари Харесай

Проблеми в рая: Срещата на Г-20 в Бали може да е една от най-напрегнатите

Рай от палми и ананаси, слънце, пясък и успокоение е това, което идва на разум, когато се спомене Бали. Но тази седмица индонезийският остров е хазаин на среща на Г-20, която може да се окаже една от най-напрегнатите през цялата история на групата, написа BBC в собствен специфичен разбор по тематиката.

Годишната среща на върха - която включва 19 напреднали и нововъзникващи стопански системи и Европейски Съюз - бе основана след азиатската финансова рецесия през 1999 година и се счита за нещо като клуб на суперсили, който ръководи бъдещи рецесии.

И този път тематиките в дискусионния блок са доста - войната Русия-Украйна, назряващото напрежение сред Съединени американски щати и Китай, растящата инфлация, непрекъснато надвисналата опасност от световна криза, нуклеарните закани от Северна Корея и може би най-тревожното от всички, бързо затопляща се земя.

На фона на всичко това домакинът и индонезийски президент Джоко Уидодо се надява да играе ролята на основен медиатор. Може ли да го направи?
Епоха на рисков живот
Преди срещата на Г-20, Уидодо наподобява оптимистичен по отношение на това, което бе разказано като най-дипломатически деликатната и стресираща среща на групата до момента. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и водачът на Китай Си Дзинпин би трябвало да се срещнат в понеделник, само че конфликтът на двете най-големи стопански системи в света тревожи  Уидодо.

„ Не може да има мир без разговор “, сподели той в извънредно изявление за BBC в президентския замък в Джакарта.

Ако президентът Си Дзинпин и президентът Джо Байдън могат да се срещнат и да беседват, би било доста добре за света, изключително в случай че съумеят да реализират съглашение за това по какъв начин да оказват помощ на света да се възвърне. “

Подобно на доста азиатски страни, Индонезия се възползва от десетилетия на свободна търговия. Съединени американски щати постоянно са били най-важният световен стратегически сътрудник на Индонезия, само че през последното десетилетие Китай непрекъснато се класира като един от двата най-големи задгранични вложителя.

Това направи ориентирането в връзките сред двата колоса меко казано мъчно. Една епоха, в която Китай и Съединени американски щати не се схващат, е доста по-опасна от тази, с която Индонезия и други азиатски страни са привикнали. Наблюдатели споделят, че възходящото напрежение сред Вашингтон и Пекин усилва риска от спор. Междувременно има и опасения от допустимо потребление на нуклеарни оръжия в Украйна или на Корейския полуостров, където Пхенян изстреля рекорден брой ракети тази година.

Използването на нуклеарни оръжия по каквато и да е причина не може да бъде толерирано “, споделя Уидодо. „ Нарастващият капацитет за нуклеарна приложимост е... доста рисков за мира и международната непоклатимост. “
Накарайте хората да приказват
Ключов въпрос персонално за президентът Уидодо е продоволствената сигурност - изключително на фона на войната в Украйна, която съгласно него, е виновна за възходящите цени. Това директно визира 275-милионното население на Индонезия. Той учтиво назовава съветската инвазия в Украйна „ главоболие “ и нещо, което „ взема мозъка му “.

Осигуряването на устойчиво и поредно обновяване на износа на зърно е една от аргументите той да обиколи света, срещайки се с президентите Владимир Путин и Володимир Зеленски, с цел да ги убеди да дойдат на срещата. Надяваше се, че могат да приказват.

Мисля, че би било ужасно, в случай че те (президентите Владимир Путин и Володимир Зеленски) могат да седнат на една маса – за решение на проблемите, които съществуват, тъй като проблемите, с които се занимаваме в този момент, са на всички фронтове. “

Путин няма да пристигна, споделиха съветски дипломати, а Зеленски може да участва виртуално.
Лебедовата ария
Срещата на Г-20 е от голяма важност за Индонезия, само че е и лебедовата ария за президента Уидодо. Той е в последния интервал от президентството си и през 2024 година ще би трябвало да се отдръпна след два мандата на власт.

През 2012 година, като тогавашен губернатор на Джакарта, той бе по-млад и по-идеалистичен. Определян като първия „ новобранец “, станал президент в историята на Индонезия, той бе определен като човек на народа и демократ. Трябваше да ръководи голям архипелаг от 17 000 острова - страна, която от запад на изток се простира на дистанцията толкоз огромно, колкото това сред Лондон и Багдад, със стотици разнообразни езици и етноси сред тях.

Това е предизвикателство, което накара Уидодо да се трансформира в политик и президент. Сега прагматик, той се трансформира в някой, който знае, че би трябвало да направи компромис, с цел да оцелее, само че и да процъфтява. Критиците споделят, че той към този момент не е демократът, който беше. Групи за отбрана на човешките права и деятели за околната среда споделиха, че той непрекъснато е поставял стопанската система пред демократичните ползи.

Въпреки че той остава извънредно известен по интернационалните стандарти, рейтингът му на утвърждение спадна в последно време, частично заради покачващите се цени. И въпреки всичко страната се оправи с актуалното закъснение на стопанската система по-добре от други, разказана от Международния валутен фонд като „ положително показване “ измежду районните стопански системи. Очевидно е, че Уидодо има предпочитание да резервира и развие икономическото си завещание, което ще остави след себе си.

Това, което бихме желали да забележим през 2045 година, е златната епоха на Индонезия в действителност да бъде осъществена “, споделя той. „ До 2030 година чакаме Индонезия да стане стопанска система номер седем в света. “

Това е огромна упоритост и ще резонира с доста от неговите жители, само че постигането на задачата може да не е по силите му. Бъдещето на Индонезия зависи от стабилната световна икономическа среда - нещо, което Уидодо се надява да подсигури на идната среща на Г-20 идната седмица.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинсреща на Г-20 водачи Г-20 Индонезия война в Украйна дипломация сред Съединени американски щати и Китай ПоследниНай-четениПолитика 136 Проблеми в парадайса: Срещата на Г-20 в Бали може да е една от най-напрегнатите Любопитно 80 Ритуали за здраве в Este Fitness & Spa Любопитно 96 Гросмайстори в бизнеса Любопитно 308 Банкси нарисува графит върху разрушена постройка в Украйна Компании 12786 Фурор в енергетиката: Българска компания измежду 15-те най-големи в ЦИЕ Компании 8738 Първа в света: Amazon изтри $1 трлн. пазарна капитализация Крипто 7310 Обрат на 180°: Binance отхвърли да избавя FTX и срина криптовалутите Индустрии 4736 Чуждите вложители към този момент не търсят единствено ниски заплати в България Всички новиниОще от ПолитикаВиж всичкиЦеновият таван за съветския нефт плаши морските застрахователиReuters: България е пред задънена улица с евротоЧуждите инвес
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР