Равнище на регистрираната безработица в страната от 5.8% отчита през

...
Равнище на регистрираната безработица в страната от 5.8% отчита през
Коментари Харесай

Безработицата през ноември - най-ниска за последните 11 години

Равнище на записаната безработица в страната от 5.8% регистрира през ноември Агенцията по заетостта. Това е най-нискaта стойност на индикатора за този месец през последните 11 години. Спрямо същия интервал на 2018 година се следи спад от 0.2%.

Постъпилите на работа безработни от началото на годината са 207 932. Само през ноември техният брой е 15 341, като 94.8% са устроени в действителната стопанска система. 387 са били търсещите работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите, които също посредством съдействието на бюрата по труда са намерили ново работно място.   

В края на предпоследния месец от годината новорегистрираните безработни са 30 385. 1 633 от тях са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа.

В разнообразни форми на образования за възрастни (за професионална подготовка и основни компетентности), финансирани от държавния бюджет и Европейския обществен фонд, са обхванати нови 242 безработни. Завършилите образования през ноември са общо 347. От началото на годината Агенцията по заетостта е помогнала на 21 630 души да покачат квалификацията си или да придобият нови умения.

През ноември декларираните работни места на първичния пазар на труда са 11 331, като 78.8% от тях са в частния бранш. Най-голям е бил делът на свободните  работни места в преработващата индустрия (29.8%), търговията, ремонта на коли и мотоциклети (15.0%), административните и спомагателните действия (8.7%), хотелиерството и ресторантьорството (7.8%),  строителството (7.7%).

Най-търсените специалности през този месец са: оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; служащи в добивната и преработващата индустрия, строителство и транспорт; квалифицирани служащи по производството на храни, облекло, дървени произведения и сродни; личен състав, полагащ грижи за хората; личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); служащи по събиране на боклуци и сродни на тях;  преподаватели и така нататък  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР