Равенство, справедливост и спазване на основните човешки права. За това

...
Равенство, справедливост и спазване на основните човешки права. За това
Коментари Харесай

България е с Иран. Десетки протестираха в София срещу иранския режим

Равенство, правдивост и съблюдаване на главните човешки права. За това приканиха десетки хора в София , които в събота се включиха в проява в поддръжка на митингите в Иран .

Събитието беше проведено от иранската общественост в България и български цивилен организации.

Протестите в Иран против ислямския режим и наложителното носене на кърпа не престават към този момент два месеца. Те избухнаха след, която беше задържана за погрешно носене на забрадката си.

В събота вечерта десетки хора в София възпламениха свещи в памет Амини.

" Искаме да покажем и потвърдим, че България, българското общество, разнородната мигрантска общественост в страната, осъзнаваме потребността от незабавни дейности на интернационалната общественост против политическия режим в Иран. Заставаме изрично против всякакво посягане на човешкото достолепие, независимост и персонален избор ", написаха уредниците на събитието.

Шествието продължи до Иранския културен център в София, на чиято ограда хората завързаха стотици бели забрадки с надпис: " Жена. Живот. Свобода. "

" Ние през днешния ден тук можем да живеем както желаеме. Можем да боядисваме косите си и да демонстрираме телата си. Можем да учим, можем да се движим свободно. Но през днешния ден дамите в Иран нямат това право ", сподели една от участничките в демонстрацията - Юлия Андонова от фондация " Пулс ".

" Всички ние сме тук, тъй като всяка жена има право на независимост, на живот. България е с Иран. Ние желаеме всеки човек в Иран да има права, да бъде предпазен ", добави Андонова.

На този декор митингите в Иран продължиха и в събота вечерта. Демонстрации имаше в столицата Техеран, в Арак, Шираз, Занджан, Сенендедж и Сардащ.

По на правозащитната организация Iran Human Rights минимум 326 души са били убити през последните два месеца при опитите на иранските управляващи да потушат митингите. Най-малко 43 от тях са деца.

Арестувани са повече от 14 000 души.

В тази връзка от Iran Human Rights още веднъж приканиха интернационалната общественост да предприеме по-решителни дейности, с цел да предотврати гибелта на още ирански жители.

В събота канцлерът на Германия Олаф Шолц за повече напън върху иранския режим и европейски наказания поради нарушаването на човешките права в страната. Очаква се външните министри на Европейския съюз да се спогодят за разширени наказания върху Иран на срещата си на 14 ноември.

По-рано Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида удостовери, че иранската полиция употребява бойни патрони против протестиращите. Иран отхвърля информацията и твърди, че митингите в страната са проведени от външни сили.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР