Растението достига 4 метра височинаОтровен плевел, непознат у нас и

...
Растението достига 4 метра височинаОтровен плевел, непознат у нас и
Коментари Харесай

Отровен плевел заплашва България

Растението доближава 4 метра височина

Отровен бурен, чужд у нас и на Балканите, уголемява територията си в Европа и заплашва да навлезе в страната. Гигантският хераклеум (Heracleum mantegazzianum), който на външен тип е красавец, е включен в листата за инвазивни непознати типове за Европейския съюз. Най-близките до България страни, в които буренът е регистриран, са Украйна, Австрия, Италия и Турция - в азиатската част.

Растението доближава 4 метра височина, а сокът му е токсичен за хората и за животните. Освен това той е фототоксичен, защото слънчевата светлина ускорява провалите от него. Ако сокът попадне в очите, може да провокира слепота. При контакт с кожата растението предизвиква раздразнение и възпаления.

Смята се, че хераклеумът произлиза от Кавказ и Грузия. В Европа в началото е импортиран като декоративно растение във Франция, само че бързо се приспособява и стартира да се популяризира, като уголемява изумените територии.

Специалисти предлагат да не се внася като декоративно растение, а транспортните средства, които идват от страни с наличие на плевела, наложително да бъдат обеззаразявани.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР