Растежът в нововъзникващите и развиващите се икономики в Европа достига

...
Растежът в нововъзникващите и развиващите се икономики в Европа достига
Коментари Харесай

МВФ: Растежът в Европа на най-ниското ниво, но инфлацията се забавя

Растежът в нововъзникващите и разрастващите се стопански системи в Европа доближава най-ниското си равнище – от 3,5% през 2022 година – до 0,7% през 2023 година, като след октомврийската прогноза беше ревизиран нагоре за 2024 година с 0,9 процентни пункта до 1,6%. Това сочат новите планирани резултати на Международния валутен фонд за европейския район.

„ Европейският стопански напредък през 2022 година беше по-устойчив от предстоящото в лицето на огромния негативен потрес в изискванията на търговия, провокиран от войната в Украйна. Тази резистентност, която забележима в данните за потреблението и вложенията за третото тримесечие, частично отразява държавните поддържа за семействата и компаниите в размер на към 1,2% от Брутният вътрешен продукт на Европейския съюз (нетни бюджетни разходи), наранени от енергийната рецесия, както и на динамичността на стопанските системи, които още веднъж стартират да работят “, се твърди в отчета на МВФ.

Цените на природния газ са се намалили с повече от предстоящото на фона на по-големите потоци от неруски тръбопроводи и полутечен природен газ, компресията и по-топлата от нормалното зима. Въпреки това наподобява, че тласъкът от отварянето на пазара отслабва. Високочестотните индикатори за четвъртото тримесечие сочат, че производството и секторът на услугите се свива. Потребителското доверие и бизнес настроенията се утежняват. С инфлация от към 10% или повече в няколко страни от еврозоната и Обединеното кралство, бюджетите на семействата остават напрегнати. Ускорените темпове на повишение на лихвените проценти от страна на Английската централна банка и Европейската централна банка стягат финансовите условия и охлаждат търсенето на жилища.

За най-голямата европейска стопанска система, тази на Германия, МФВ предвижда спад от 0,1% през 2023 година и 1,4% през 2024 година от 1,9% през 2022 година

За идната по растеж, Франция, прогнозите са надлежно 0,7% и 1,6% за 2023 година и 2024 година от 2,6% през 2022 година За Италия данните са за 0,6 и 0,9 за двете последващи години след 3,9% през 2022 година, а за Испания – 1,1% и 2,4% след 5,2% през 2022 година

Предвижда се растежът в Обединеното кралство да бъде 0,6% през 2023 година, което съставлява спад от 0,9 процентни пункта спрямо октомври, което отразява по-строгите фискални и парични политики и финансовите изискванията и към момента високите цени на дребно на силата, които оказват въздействие върху бюджетите на семействата.

МВФ регистрира по-малък стопански спад в Русия през 2022 година (оценен на -2,2% по отношение на плануваните -3,4%), последвано от умерено позитивен напредък през 2023 година При настоящето ниво на тавана на цените на петрола в Групата на седемте, размерите на съветския експорт на недопечен нефт не се чака да бъдат доста наранени, като съветската търговия ще продължи да се пренасочва от страни, които постановат наказания, към страни, които не ги постановат.

Войната в Украйна и обвързваните с нея интернационалните наказания, ориентирани към оказване на напън върху Русия да приключи военните дейности, разделят международната стопанска система на блокове и ускоряват предходни геополитически напрежения, като да вземем за пример тези, свързани с комерсиалния спор сред Съединени американски щати и Китай, се споделя в прогнозния отчет на МВФ.

Фрагментацията може да се ускори - с повече ограничавания върху трансграничното придвижване на капитали, служащи и интернационалните заплащания и може да попречва многостранното съдействие за обезпечаване на световните публични богатства. Цените на сходна фрагментация са изключително високи в кратковременен проект, защото заместването на нарушените трансгранични потоци лишава време.

Икономическият напредък се оказва изненадващо резистентен през третото тримесечие на предходната година, като се следят мощни пазари на труда, устойчиво ползване на семействата и бизнес вложения, както и по-добра от предстоящата акомодация към енергийната рецесия в Европа. Инфлацията също отбелязва усъвършенстване, като в множеството страни общите данни към този момент са намалени - даже и базисната инфлация, която изключва по-волатилните цени на силата и храните, към момента да не е достигнала своя връх в доста страни.

Условията в еврозоната са по-трудни макар признаците за резистентност на енергийната рецесия, меката зима и великодушната фискална поддръжка. „ С оглед на стягането на паричната политика от страна на Европейската централна банка и негативния потрес в изискванията на търговия - заради повишението на цените на внасяните от нея енергийни запаси - чакаме растежът да доближи най-ниското си ниво от 0,7% през тази година “, настояват специалистите от МВФ.

Финансовата среда остава нестабилна, изключително когато централните банки поемат по неразучен път към стесняване на балансите си. Ще бъде значимо да се следи натрупването на опасности и да се преодоляват уязвимостите, изключително в жилищния бранш или в по-слабо контролирания небанков финансов бранш. Икономиките от нововъзникващите пазари би трябвало да разрешат на валутите си да се приспособяват колкото е допустимо повече в отговор на по-строгите световни парични условия. Където е подходящо, валутните интервенции или ограниченията във връзка с финансовите потоци могат да спомогнат за изглаждане на съмненията, които са несъразмерни или не са свързани с главните стопански индикатори.

„ Много страни реагираха на рецесията с разноските за живот, като поддържаха хората и бизнесите с необятни и нецеленасочени политики, които помогнаха да се смекчи шокът. Много от тези ограничения се оказаха скъпи и все по-неустойчиви. Вместо това страните би трябвало да одобряват целенасочени ограничения, които да запазят фискалното пространство, да разрешат на високите цени на силата да понижат търсенето и да заобикалят несъразмерното стимулиране на стопанската система. Политиките, свързани с предлагането, също би трябвало да играят роля. Те могат да спомогнат за унищожаване на главните ограничавания пред растежа, да подобрят устойчивостта, да облекчат ценовия напън и да насърчат екологичния преход. Те биха спомогнали за облекчение на насъбраните от началото на пандемията индустриални загуби, изключително в страните с бързоразвиващи се стопански системи и стопанските системи с ниски приходи “, се споделя в отчета на МВФ. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР