Растежът на обема на парите, циркулиращи в рамките на еврозоната,

...
Растежът на обема на парите, циркулиращи в рамките на еврозоната,
Коментари Харесай

ЕЦБ отчита забавяне на растежа на банковото кредитиране в еврозоната

Растежът на размера на парите, циркулиращи в границите на еврозоната, се забави през декември, като в това време има известно намаляване и на банковото кредитиране за фирмите, демонстрират последни данни на Европейската централна банка, осведоми БНР.

През декември банковите заеми за нефинансовите компании набъбнаха на годишна база с 2,9%, отстъпвайки от растежът с цели 3,1% единствено месец по-рано (най-солиден напредък от средата на 2009-а година). В същото време растежът на банковите заеми за семействата стабилизира на равнище от 2,8%, до момента в който годишното движение на повишение на заемите за целия частен бранш се забави до 2,8% от 2,9% през ноември.

Днешните данни удостоверяват, че нападателната политика на "евтини пари " на ЕЦБ се отразява релативно положително на банковото кредитиране на бизнеса и на крайните консуматори, макар че темпото на напредък на отпусканите заеми е към момента съвсем на половината от това преди международната финансова и икономическа рецесия.

Растежът на паричната маса (индексът М3) в еврозоната се забави внезапно през декември до 4,6% от 4,9% през ноември, а на тримесечна осреднена база знакът М3 се увеличи през последното тримесечие на 2017-а година с 4,8% след покачване с 5,0% през трите месеца до края на ноември. Въпреки много мощното закъснение, растежът на паричната маса продължава да надвишава значимото целево равнище на ЕЦБ за покачване с 4,5%, което дава отговор на мандата на Централната банка за ценова непоклатимост в границите на еврозоната.

Трябва да се има поради, че паричният разбор на ЕЦБ е един от двата така наречен "стълба " при установяване на бъдещата парична и лихвена политика, до момента в който другият значителен стопански разбор е обвързван с оценката на Централната банка във връзка с инфлационните опасности.

По-рано през днешния ден ЕЦБ показа резултати от свое последно изследване измежду водещи анализатори, показващи известна възходяща проверка на техните оценки за инфлацията в еврозоната през тази и през идната година на фона на по-силно повишени прогнози за икономическия напредък.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР