Растежът на китайския износ се е ускорил през октомври и

...
Растежът на китайския износ се е ускорил през октомври и
Коментари Харесай

Китайският износ е ускорил темп през октомври благодарение на търсенето от САЩ

Растежът на китайския експорт се е ускорил през октомври и общата му стойност за годината досега за първи път се е върнала над нивата, следени преди ковид, съобщи Асошиейтед прес.

Миналия месец експортът на Китай е скочил с 11,4 % на годишна основа до 237,2 милиарда $, което е повече по отношение на септемврийския напредък от 9,9 %, сочат оповестени през днешния ден митнически данни. Вносът се е нараснал с 4,7 % до 178,7 милиарда $, забавяйки ритъм по отношение на предходния месец (13,2 процента), въпреки размерите при някои артикули да са по-високи.

Китайските експортьори са извлекли изгода от относително ранното отваряне на втората по величина стопанска система в света и от търсенето на маски и други медицински консумативи. Това им е разрешила да лишават пазарен дял от задгранични съперници, възпрепятствани от противоепидемичния надзор.

За първите 10 месеца на годината износът на Китай се е повишил с 0,5 на 100 по отношение на същия интервал на 2019 година, достигайки 2 трилиона $ - първата позитивна цифра до момента тази година. От април месечният износ надвишава стойностите по отношение на година по-рано, само че след свиването от 13,3 % за първото тримесечие, общият напредък на 2020-а бе на негативна територия досега, прецизира АП.

През октомври износът на азиатския колос за Съединени американски щати е повишен с цели 22,5 % на годишна основа до 43,8 милиарда $ по отношение на ритъм от 20,5 % за септември. Вносът на американски артикули е скочил с 33,4 % до 12,5 милиарда $, откакто месец по-рано се увеличи с 24,5 %.

Износът за Европейски Съюз, където бяха върнати карантинните ограничения, е намалял.

Месечният остатък в общата външната търговия на Китай се е нараснал с 35,8 на 100 на годишна основа до 58,4 милиарда $ - една от най-високите стойности.

Дефицитът в двустранната търговия със Съединени американски щати, който е политически деликатна тематика, е повишен с 18,5 % до 31,4 милиарда $.

За първите 10 месеца на годината стокообменът сред Китай и Съединени американски щати бележи напредък от 1,9 на 100 до 457,753 милиарда $, показва ТАСС, като цитира данните на китайското митническо ръководство.

Китай е напът да стане единствената водеща стопанска система, постигнала напредък тази година, на фона на стесняване на интензивността в Съединени американски щати, Европа и Япония, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР