Растежът на глобалното търсене на електроенергия се забавя рязко през

...
Растежът на глобалното търсене на електроенергия се забавя рязко през
Коментари Харесай

МАЕ очаква забавяне на глобалния растеж при търсене на електроенергия през 2022 г. и 2023 г.

Растежът на световното търсене на електрическа енергия се забавя внезапно през 2022 година след мощното му възобновяване през 2021 година заради по-бавната икономическа агресия, растящите цени на електрическата енергия и здравните ограничавания, заяви в сряда Международната организация по енергетика (МАЕ), представен от Ройтерс.

Глобалното търсене на електрическа енергия се чака да нарасне с 2,4% през 2022 година, което е по-слабо от прогнозата на МАЕ през януари за покачване с 3%, като се чака сходен по-сдържан ритъм на напредък и през 2023 година. Това би представлявало внезапно закъснение от нарастването с 6% през 2021 година и в сходство със междинната стойност за петте години преди началото на коронавирусната пандемия.

Ръстът на търсенето в Азиатско-тихоокеанския район се чака да доближи 3,4% през 2022 година, което е с един процентен пункт по-малко от прогнозата на МАЕ през януари, като се чака търсенето на електрическа енергия да нарасне с 4% през 2023 година.

В Китай търсенето се чака да нарасне с 3% през 2022 година, макар че вероятностите остават доста несигурни, се споделя още в отчета на МАЕ, като се чака нарастване от 4% през 2023 година вследствие на възобновяване от потиснато търсене поради Covid локдауните в страната през актуалната година.

Растежът в Северна и Южна Америка се чака да бъде с 2% през 2022 година и да спадне под 1% за 2023 година, до момента в който този в Европа се чака да бъде под 1% за 2022 година с несигурна прогноза за 2023 година, отбелязва МАЕ.

Очаква се търсенето на електрическа енергия в Близкия изток да нарасне с 2% както през 2022 година, по този начин и през 2023 година, а в Африка - с 4% през 2022 година и с 3% през 2023 година

Търсенето на електрическа енергия се чака да спадне в Евразия с 1% през 2022 година най-много поради по-лошите стопански вероятности за Русия, която образува 80% от безспорното търсене на електрическа енергия и растежа на търсенето в района през 2021 година, като се чака да намалее с ое 1% и през 2023 година

Прогнози на МАЕ за потреблението на електрическа енергия (в тераватчаса, TWh)

 мае

Цените на изкопаемите горива, икономическият напредък и настоящите противоепидемични ограничения, свързани с Covid-19, са главен източник на неустановеност във връзка с прогнозата за 2023 година за световното търсене на електрическа енергия и генериращия микс, уточни МАЕ.

Според МАЕ световното произвеждане на сила от възобновими източници се чака да бъде най-бързо растящият източник на доставки на електрическа енергия през 2022 година с растеж от цели 10%, до момента в който производството на ток с ниски въглеродни излъчвания се чака да се усили със 7%, което обаче се чака да надвиши растежа на търсенето и да докара до общ спад от 1% при електроенергийното произвеждане от изкопаеми горива.

Растежът на възобновимите енергийни източници се чака да нарасне с 8% в международен мащаб през 2023 година, което, съчетано с възобновяване на произвеждане на нуклеарна сила, може да замести по-голямото потребление на газ и въглища.

Очаква се също по този начин възходящото потребление на възобновими енергийни източници да докара до понижаване на световните нездравословни излъчвания с 0,5% през 2022 година и с 1% през 2023 година след рекордно високото равнище през 2021 година

В Америка се чака ВЕИ-тата да не престават да са движеща мощ на растежа, водени от Съединените щати, където се предвижда общото енергийно произвеждане от възобновими източници да нарасне с 11% през 2022 година и с 6% през 2023 година, което ще докара до най-големите спадове на излъчванията в международен мащаб, счита МАЕ в последния си отчет.

Въпреки това се чака световното потребление на въглища да се усили леко през 2022 година, защото Европа възнамерява да се обърне към по-замърсяващия енергиен запас в кратковременен проект, с цел да постави завършек на зависимостта си от съветския природен газ, като усили потреблението на въглища с 8%, до момента в който потреблението на природния газ ще намалее със 7% през актуалната година.

По сходен метод се чака Индия да усили потреблението на въглища с 6% през 2022 година, като в същото време добави 9% към възобновимото произвеждане.

Очаква се увеличеното потребление на въглища да остави Европа като единствената част от света с нарастване на излъчванията с 3% през 2022 година, само че през 2023г. се чака те да намалеят с 8 на 100.

В Китай се чака производството на въглища да спадне с 1% за цялата тази година, отбелязвайки първия си спад от 2015 година, до момента в който потреблението на въглища през 2023 година се чака да компенсира загубите през 2022 година

Очаква се нездравословните излъчвания в Азиатско-Тихоокеанския район да намалеят през 2022 година, само че може да се покачат с 1% през 2023 година, защото възходящото търсенето на електрическа енергия ще надвишава спомагателното покачване на възобновимото произвеждане, показва още МАЕ.

Целият юлски отчет на МАЕ за предстоящото ползване на електрическа енергия може да видите.

Източник БНР
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР