Расте събираемостта на ДДС. Това показва доклад на ЕК за

...
Расте събираемостта на ДДС. Това показва доклад на ЕК за
Коментари Харесай

Расте събираемостта на ДДС

Расте събираемостта на Данък добавена стойност. Това демонстрира отчет на Европейска комисия за 2021 година Като цяло в целия Европейски Съюз събираемостта нараства.

Годишното изследване на Европейска комисия демонстрира, че страните членки са изгубили общо към 61 милиарда евро доходи от Данък добавена стойност през 2021 година През 2020 година сумата е 99 милиарда евро. Причината за пропуснатите доходи най-често са измами, укриване и отбягване на Данък добавена стойност и други.

В България през 2021 година събраните от Данък добавена стойност средства са били с 4,9% по-малко, в сравнение с оптималната сума, която страната е могла да събере от ставката. Това значи, че 678 милиона лв. от Данък добавена стойност не са постъпили в държавната хазна през 2021 година През 2020 година несъбрани от Данък добавена стойност са били 864 милиона лв. (7,3% от оптималната сума), през 2019 година 1,331 милиарда лв. (10,7%), а през 2018 година – 1,277 милиарда лв. (11,3%), разкриват данните на Европейска комисия.

Данък добавена стойност за ресторантьорите

През септемврти финансовият министър Асен Василев пред публицисти в Министерския съвет, че Данък добавена стойност за ресторантьорите остава 20%. съобщи

Данък добавена стойност за ресторантьорите остава 

“Това, което споделих и предходната седмица е, че министерството все още е разгласило данъчните закони с 20% ставка. Те няма да бъдат изтеглени и ставката няма да се промени на 9% ”, изрично съобщи той.

В момента водели диалози с сектора за изсветляване

“Сложиха 7-8 оферти на масата, чакаме ги документално. Едно от тях е да се вдигнат минималните осигурителни прагове по специалности в бранш ресторантьорство и хотелиерство, като най-ниският да е 1000 лева, а не да се обезпечават на минимална работна заплата ”, разясни Василев.

Обсъждано било всяко заведение да има постерминал и да се глобяват тези, в случай че нямат такова.

“Трето, което обсъждахме е да не се заплаща сметката, в случай че не бъде публикуван фискален бон. Освен това да не могат да се обезпечават чиновници на по-малък работен ден, в случай че нямат друга работа, или други приходи, или не са учащи или студенти ”, сподели още той.

“Нека да забележим по какъв начин наподобява този пакет изсветляващи ограничения, да го пресметнем, ще забележим какви са приходите в бюджета от него, и в случай че те са по-големи от възобновяване на ставката, тогава може да имаме диалог дали ще остане на 9% ”, съобщи Василев и добави: “тогава и единствено тогава ”.

Както Safenews писа, да се върне ставката от 20% Данък добавена стойност за ресторантьорите. Това включва пакет от данъчни закони, квалифициран от финансовото министерство. Предстои публичното разискване на нормативните актове и наредби.

Информацията пристигна от министъра на финансите Асен Василев

“Някакви трагични промени в данъчните ставки няма. Данъчните ставки и за бизнеса, и за хората остават същите. Единственото, което сега е планувано, което беше оповестено от премиера, е връщане на данъчната ставка на 20 % на предковидните равнища за заведенията за хранене ”.

Още вести четете в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР