Ръстът при цените на недвижимите имоти по скоро спря, но

...
Ръстът при цените на недвижимите имоти по скоро спря, но
Коментари Харесай

Експерт: Пловдив е единственият град в България, където няма спад в броя на разрешителните за строеж

Ръстът при цените на недвижимите парцели по скоро спря, само че към този момент не се вижда сериозен спад нито при парцелите, нито на кредитния пазар. Ясно е, че оттук насетне наклонността е лихвите да се усилват, само че от време на време има повече от 6 месеца разстояние сред оповестяването на корекциите и отражението им на пазара. Това коментира Борис Димитров, притежател и изпълнителен шеф на " Кредит Навигатор ", в ефира на предаването  " Светът е бизнес “ по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него в България към момента се следи мощна инерция от огромния взрив на търсенето напролет, има и незавършени покупко-продажби от този момент. Въпреки това Димитров отбелязва, че покупко-продажбите към този момент са почнали да понижават, както и разрешителните за строителство във всички градове с изключение на Пловдив.

" Докато всички сме в еуфория, че годината е доста мощна и рекордна както за банки, по този начин и за кредитни медиатори и брокери, като размери пазара пораства, само че като бройки не е по този начин. Цената на кв. м. се увеличи доста и в случай че за едно жилище в София предходната година заема беше 160 000 лв., сега той е 220 000-230 000 лева - 40% покачване на цената за един и същи парцел. Увеличеният размер е действителен, само че броят покупко-продажби не пораства. Информацията от организации за недвижими парцели е, че купувачите заемат изчакват и вършат мнения по цената, което беше просто невероятно преди 2-3 месеца. Напротив - продавачите обявяваха по-големи цени в последния миг. Броят покупко-продажби се задържа и за 3-тото и 4-тото тримесечие даже ще има спад по отношение на предходната година “, счита гостът.

Димитров прибавя, че за юли месец несъмнено е имало спад в броя на разрешителните за строителство в София, като Пловдив е единственият град, където няма спад в броя на разрешителните. Причините за това са високата инфлация при строителните материали и несигурността на клиентите при закупуване на парцел на зелено.

" Клиентите не знаят дали строителят ще извърши уговорката си в точния момент и в случай че се забави, за клиента ще е непостижимо да заплаща наем и заем по едно и също време. Затова се избират приключени жилища, само че пък цената на зелено е по-ниска “, отбелязва той.

За строителите също е мъчно да образуват ценообразуването си. Ако предложат висока цена е допустимо да не привлекат клиенти, а в случай че е ниска растящите цени на материалите могат да доведат до работа на загуба.

Според Димитров доста претендент купувачи просто излизат от пазара, тъй като не могат да си разрешат актуалните цени. В композиция с по-високите лихви по заемите доста купувачи просто избират да изчакат, само че съгласно него това не е неприятно.

" Само преди 3-6 месеца за един парцел се конкурираха няколко купувача и много се изкривяваше пазара, в този момент се връщаме към нормалност, не е толкоз мощно изразен пазар на продавача. Повишаването на лихвите на ЕЦБ стартира още през юли, а през септември имаше още едно покачване. Тренда е явен, само че в България цените по заемите не се усилват и не е доста ясно по кое време ще стартира да се случва това.

При всички състояние гостът не счита, че едно покачване от 0.75% би се усетило мощно от кредитополучателите.

" Увеличенията никога не са рекордни, сега сме много надалеч от обстановката през 2008 година Просто централните банки по света се забавиха със своята реакция против инфлацията. Миналата година те мислеха, че това е краткотраен проблем, който се дължи на веригите за доставки, само че стартира войната в Украйна и ограниченията, които би трябвало да се подхващат от централните банки са доста внезапни. Инфлация от 9.1% лишава време да се потуши, а в България тя е 17-18%. Въпросът е какъв брой бързо ще се приспособяват пазарите. "  

" Банките няма да желаят внезапно да натоварват длъжниците си и ще желаят да не престават да кредитират, а никой не знае какъв брой ще продължи това нарастване на лихвите “, споделя той.

По негови думи консенсусът измежду централните банкери е, че инфлацията ще остане.

" Дори да сме почнали да вършим верните неща, тя надали ще спадне за 6 месеца. По скоро стъпките на централните банкери ще се водят от постъпващата информация, само че упованието е, че инфлацията ще се задържи 1-2 години на рекордни равнища преди да тръгне надолу. Димитров счита, че е допустима известна промяна на цените на парцелите, изключително на тези в по-ниския сегмент, които се нуждаят от ремонт. " Инфлацията при строителните материали се увеличи внезапно и не си заслужава да се купува неприятен парцел за ремонт “, акцентира той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР