Ръстът на потребителските цени в блока на 20-те държави с

...
Ръстът на потребителските цени в блока на 20-те държави с
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната се понижи до най-ниското си ниво за повеч...

Ръстът на потребителските цени в блока на 20-те страни с единна валута спадна до 2,4%, излиза наяве от данните на Евростат, което е най-ниското равнище от юли 2021 година насам.
 

Цифрата надмина консенсусната прогноза на експертите, събрана от компанията за финансови данни FactSet, съгласно която инфлацията ще спадне до 2,7 % през ноември по отношение на 2,9 % през октомври.
 

Данните ще обезпечат утешение на Европейската централна банка (ЕЦБ), която спря невижданата си серия от увеличавания на лихвените проценти, за това, че те не престават да озаптяват горещата инфлация. Но данните по всяка възможност ще подбуден очакванията, че основаният във Франкфурт орган може да обмисли скорошно понижаване на лихвите.
 

Инфлацията непрекъснато понижава, откогато доближи пик от 10,6% през октомври 2022 година след разтърсванията на пазарите, генерирани от съветската инвазия в Украйна.
 

Инфлацията обаче към момента е над целевата стойност на ЕЦБ от 2%.
 

Базисната инфлация, която изключва променливите цени на силата, храните, алкохола и тютюневите произведения, също спадна до 3,6% през ноември по отношение на 4,2% през октомври.
 

На последното си съвещание през октомври ЕЦБ резервира лихвените проценти, само че нейният началник Кристин Лагард сигнализира, че различен енергиен потрес може да докара до нов скок на инфлацията.
 

" Ще има ново повишаване на инфлацията евентуално с по-високо число отсега нататък и ние би трябвало да чакаме това ", предизвести Лагард на 10 ноември.
 

По данни на Евростат повишаването на цените на храните и напитките също се намали, като през ноември спадна до 6,9% спрямо 7,4% през октомври.
 

Цените на енергоносителите в еврозоната обаче се свиха още повече през ноември, като спаднаха с 11,5% на фона на понижението от 11,2% през предходния месец.
 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР