Ръст от 30 % на редовните докторанти има в Българската

...
Ръст от 30 % на редовните докторанти има в Българската
Коментари Харесай

БАН отчита 30% ръст на докторантите

Ръст от 30 % на постоянните докторанти има в Българската академия на науката (БАН). Продължаваме интензивно да прилагаме стратегиите за привличане на млади учени в Академията. Това означи акад. Юлиян Ревалски по време на тържественото заседание по случай 154 години от основаването на Академията. Официален посетител на церемонията бе заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова.

Акад. Ревалски означи част от достиженията на учените от Българска академия на науките за миналата година.

" Според международните бази данни главният дял от реферираните научни изявления на български учени за предходната година са на откриватели от Българска академия на науките. Стойността на h-index към този момент е 245, а близо 40 на 100 от нашите изявления са в най-високата категория на профилираните издания ", сподели в словото си акад. Ревалски.

Той добави, че значимо значение имат и научните резултати, които са с директно приложение в практиката. " През миналата година са предпазени 39 патента и 36 потребни модела “, сподели той. През 2022 година са с ключени и 19 нови контракта по Рамковата стратегия " Хоризонт ", сполучливо се извършват и 10 плана по Националната научна стратегия " Вихрен ", както и 9 плана по Националната научна стратегия " Петър Берон и ние ", стана ясно от неговото изявление.

Специално бе маркирана и ролята на Ученическият институт на Българската академия на науките (УчИ-БАН), който всяка година прави оценка и отличава училищен разработки и планове с научно-изследователски, прибавен или научен темперамент, както и училищен творби в разнообразни области на изкуството.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР