Ръст на употребилите алкохол и наркотици по празниците водачи отчита

...
Ръст на употребилите алкохол и наркотици по празниците водачи отчита
Коментари Харесай

Пътна полиция отчита ръст на водачите употребилите алкохол и наркотици по празниците

Ръст на използвалите алкохол и опиати по празниците водачи регистрира пътна полиция. „ Когато приказваме за празници, българинът обича да се почерпи. Наистина в празнични дни се открива, че повече хора си разрешават да седнат зад кормилото, когато са използвали алкохол “, изясни контрольор Мария Ботев в ефирана bTV.

За 2021 година по неприключили данни, повече от 4700 индивида са употребявали моторно транспортно средство след приложимост на алкохол, а над 3400 след приложимост на наркотични субстанции. това при всички случаи е закононарушение по смисъла на Наказателния кодекс “, означи още тя. По думите й може да се каже, че през 2021 година по отношение на 2020 година има открити повече извършители.

Установени са повече от 1500 случая на леки и пътнотранспортни катастрофи, при които някои от участниците са използвали алкохол или опиати. Няколко пъти в годината се организират профилирани полицейски интервенции, които са ориентирани точно към този проблем “, съобщи контрольор Мария Ботева.

Част от водачите, които се оказват в тази обстановка – да бъдат хванати зад кормилото след приложимост на алкохол, разчитат на това, че след две или три чашки няма да имат 0,5 промила – позволената норма, с цел да се кара. Петър Петранов е седнал в заведение със собствен другар. Поръчват си бира и са съгласни да бъдат тествани със същия апарат, с който работи полицията.

Петър тежи 75 кг, а 15 минути след първата напитка уредът демонстрира концентрацията на алкохол в кръвта му от 0,31 промила от 500 мл бира. След 2 бири Петър към този момент има централизация от съвсем 0,5 промила, над която шофирането е неразрешено. Той към този момент е на ръба на позволеното. Концентрацията стартира да спада час по-късно, демонстрира уредът. Тези данни на ръба при 75-килограмовия млад мъж демонстрират, че за човек с по-малко килограми двете бири щяха да са изцяло задоволителни, с цел да стигне до над позволената централизация от над 0,5 промила алкохол.

„ Строго самостоятелно е. Зависи от пола, от възрастта. Жените по-лесно ги хваща алкохол, по-бързо ги хваща. От килограмите зависи. От това дали сме яли. Ако сме яли мазна храна преди този момент по-трудно ни хваща алкохолът. Умората и недоспиването също въздействат. Може да има позитивен резултат и от една чаша бира и да е над 0,5 “, счита Владимир Тодоров от Българската асоциация на потърпевшите при произшествия.

„ При алкохола имаме долна граница, имаме 0,5. При опиатите обаче нямаме долна граница. Или си използвал или не си използвал. Може да си изпушил една цигара преди два дни и след два дни ти си безусловно съответен, само че мил чековете ще те засекат. И тогава към този момент става неприятно “, прибавя Владимир Тодоров. Наказанията за приложимост на алкохол от 0,5 до 1,2 са административни. Срокът е една година без брошура и 2000 лв. санкция, прецизира Владимир Тодоров. Шофиране с алкохол над 1,2 промила е закононарушение и към този момент не са изключение водачите, които отиват в пандиза. Най-често при рецидив. В Българска асоциация на потърпевши при произшествия имат очила, чийто резултат е 1,7 промила алкохол в кръвта. Алкохолът е измежду най-честите аргументи за произшествия както в България, по този начин и в Европа.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР