Рашид ал Халифа - шейх на Бахрейн и художник номер

...
Рашид ал Халифа - шейх на Бахрейн и художник номер
Коментари Харесай

Шейх на Бахрейн с пърформанс пред БГ колекционери

Рашид ал Халифа - шейх на Бахрейн и художник номер едно в Близкия Изток, е посрещнал български колекционери на модерно изкуство във фамилната си резиденция. Авторът на авангардни платна и зрелищни съоръжения е направил и пърформанс в ателието си като знак за почитание към гостите.



„ Рашид ал Халифа смени официозната си бяла тога с работно облекло, цялото изпръскано с бои – и стартира да рисува пред нас. Това несъмнено не може да се види всеки ден. Демонстрацията се случи без предварителна подготовка – онлайн, същинско шоу в живописта. Неговите работи най-често са нереални - оптични и кинетични, само че с изключение на тях основава и картини в типичен жанр. Не желае да губи умеенето да рисува реалистично  - тела, лица, натюрморти. Показа ни и обичаните си статуи, измежду които са и тези на Ботеро. Цялото посрещане беше като на кино – без значение, че при всяко влизане в Бахрейн наложително те тестват и се затваряш за 12 часа. Но ние го направихме в страховит хотел и измежду супер благи и учтиви хора. “, описа пред „ Стандарт “ арт дилърът Стефан Стоянов, който провежда и дирижира невероятната аудиенция.

Към групата от България се причисляват и ценители от Австрия, Италия, Франция и Германия, които също са очаровани от протокола и другарските жестове в двореца и градините във владението на Рашид ал Халифа.



Отбраното европейско общество посещава и арт панаира в Дубай – съществена локация в програмата на Стефан Стоянов, който е и куратор на трима от създателите в залите. „ Беше изключително забавно – някои от участниците в тази потребна експедиция за първи път се блъскаха със стилистиката и естетиката на арабския свят. В Европа и даже в Америка, където има всичко, доста рядко виждаме художници от района. Затова прекарването в този извънреден финансов център, в който се организира и най-мащабното тематично ревю с присъединяване на галерии от целия свят, си коства цялата сила на всеки уважаващ себе си куратор и ценител “, безапелационен е Стефан Стоянов, който си партнира с персони и институции от три континента. Неслучайно той показва пред търсачите на мощни чувства петте най-хубави арт пространства в емирствата. Те се любуват и на творбите в Шарджа арт фондейшън, една от най-интелектуалните сбирки в света. Следващата спирка е във вилата на Мариана Сардарова в Дубай, която неотдавна откри в Москва пететажен музей на Ruarts. Дамата с визия на кинозвезда е измежду най-респектиращите меценати в съветската столица, както и от Ню Йорк до Токио.  „ Всяка сбирка отразява индивида с неговите пътувания и връзки със света “, споделя още Стефан Стоянов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР