Рано тази сутрин президентът на Украйна Владимир Зеленски се обърна

...
Рано тази сутрин президентът на Украйна Владимир Зеленски се обърна
Коментари Харесай

Зеленски към хората на Беларус: От вашата територия изстрелват ракети по Украйна, убиват нашите деца

Рано тази заран президентът на Украйна Владимир Зеленски се обърна към хората на Беларус, с цел да изясни за какво отхвърля договарянията с Русия да са в Минск. Ето цялостен превод на обръщението му.

Тези мои думи са към жителите на Беларус.

Сега всички вас ви канят в изборните секции, с цел да гласувате на референдум*. Това би могло да наподобява като нормален политически развой, само че тъкмо в този момент нищо не би могло да е всекидневно. Сега се одобряват решения от напълно друго ниво.

Изминалата нощ в Украйна беше жестока. Отново обстрел. Отново бомбардировка на жилищни квартали, гражданска инфраструктура. Няма нито един, нито един обект, който окупаторите да не смятат за позволена цел. Те водят война срещу всички. Те водят война срещу всичко живо. Против детски градини. Против жилищни здания. Даже против колите на Бърза помощ. Те употребяват артилерия с реактивни ракети против градски региони в които няма и в никакъв случай не е имало никаква военна инфраструктура.

Василков, Киев, Чернигов, Сума, Харков и доста други градове в Украйна живеят в такива условия, каквито за финален път е имало на нашата и на вашата земя по времето на Втората международна война.

От вашата територия войската на Руската федерация изстрелва ракети по Украйна. От вашата територия убиват нашите деца. Разрушават нашите домове. Опитват се да взривят всичко, което е издигнато за десетилетия – освен от нас, а от нашите татковци и дядовци.

И всичко това също е де факто референдум за вас, Беларус. Вие решавате кои сте. Вие решавате какви да бъдете. Вие решавате по какъв начин ще гледате в очите вашите деца. Как ще се гледате в очите един различен. Как ще гледате в очите своите съседи. А вашите съседи сме ние. Ние сме вашите съседи. Ние, украинците.

Бъдете Беларус, а не Русия. Този избор Вие вършиме точно в този момент. Именно през днешния ден.

Сега има вести – вероятни са договаряния Украйна – Русия, които биха могли да прекратят тази война и да върнат мира на всички нас. В тях постоянно се загатва вашата столица – Минск като място за тези договаряния. Място, което не сме избирали ние. И в реалност – не вие. Избрало го е управлението на Русия. И отнбово в този момент има предложение да се срещнем у вас.

Преди четири дни точно от беларуска територия дохвърчаха крилати ракети. Самолети, вертолети, техника. Стреляха по нашите домове. Стреляха по нашия живот.

Влезе тежка техника. Това е ужасно дежа вю. Атакуваха Киев в 4 часа сутринта. В четири сутринта. Кой има такова възприятие за комизъм – като в 1941 година?

А вие спяхте, братя беларуси. Нас ни разсъниха.

Но вие и в този момент спите. А ние към този момент не си лягаме. Борим се. Борим се за своята страна. Борим се а своята независимост. Защото имаме цялостно право за това.

Ако от вашата територия нямаше нападателни дейности, ние бихме могли да приказваме в Минск. Когато вие бяхте неутрални, ние говорихме в Минск. Много пъти се срещахме. Просто по този начин вярно, по този начин е същинско – точно по съседски да беседваме. Сега вие още не сте създали своя основен избор. Той следва и зависи единствено от вас. Не от Русия, не от Украйна, не от Америка, а от народа на Беларус.

Именно за това приказваме, че място на договарянията могат да бъдат други градове по света. Разбира се, че ние желаеме да се срещаме. Ние желаеме да преговоряме. Ние желаеме войната да свърши. Варшава, Будапеща, Братислава, Истанбул, Баку – всичко това са места, които ние предложихме на съветската страна. А и който да е различен град в страна от чията територия не летят ракети. единствено по този начин договарянията могат да са почтени и да прекратят войната.

Искрено желаем на Беларусия още веднъж да стане тази същата добра, безвредна Беларусия, която всички виждаме не толкоз от дълго време. Направете верния избор. Аз съм убеден, че това е основния избор за вашия популярен народ.

* В момента в Беларусия тече референдум за промени в конституцията. Идеята за него е на президента Александър Лукашенко след всеобщите митинги, последвали преизбирането му за пети следващ мандат. Опозицията приканва да се гласоподава с невалидни бюлетини.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР