Рамо от партньори. Три плаващи баржи ще бъдат осигурени от

...
Рамо от партньори. Три плаващи баржи ще бъдат осигурени от
Коментари Харесай

Европа ни праща помощ за заседналия кораб, съобщиха добра новина

Рамо от сътрудници. Три плаващи баржи ще бъдат обезпечени от Европейската организация за морска сигурност и до три дни ще дойдат в региона на околност Яйлата за претоварване  и изсмукване на товара на заседналия транспортен съд " Вера су ".

Това заяви във Варна на взаимен брифинг с министърът на превоза Христо Алексиев, Румен Николов - основен шеф „ Аварийно-спасителна активност ", представени от БНР.

Ситуацията е нормализирана и е преодолян разпадът, уточни Алексиев.

Три са главните задания за деня - нов водолазен оглед на кораба, източване на част от горивото, с цел да не се допусне разлив и снемането на показания от прокуратурата на част от екипажа, уточни служебния министър.

Той посочи, че моряците от кораба ще бъдат изведени и разпитани. За задачата най-вероятно в ранния следобяд ще бъде изпратен катер на " Гранична полиция ", който ще смъкна част от екипажа на брега, след което моряците ще бъдат върнати на кораба.

Горивото няма да бъде източвано до дъно, с цел да бъде обезпечена работата на елементите и поддържането на естествения живот на кораба.

Междувременно стана ясно, че в радиус от 1 миля към заседналия товарен транспортен съд не е намерено замърсяване на водата. Заключението е след в детайли проучване на региона с дрон, изпратен от Европейската организация за морска сигурност. Добра вест!

Като част от ограниченията за понижаване на нездравословното влияние върху околната среда, българската страна изиска подпомагане от EMSA за обезпечаване на механически средства, с които Агенцията разполага. Освен дрона, досега EMSA е предоставила и плаващи бункери, които към този момент пътуват към България. С тях ще бъде изведен втечнения товар от кораба.

Представители на ГЕРБ, които посетиха Яйлата, подлагаха на критика проверяващите органи, че към момента не са разпитали екипажа и не са взели корабната документи.  От Граничната полиция и през днешния ден не са съумели да разпитат екипажа на заседналия край Яйлата транспортен съд.

Катер се е опитал да се приближи до товарния транспортен съд, с цел да смъкна част от екипажа, само че поради неприятните метеорологични условия опитът е бил осуетен

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР