Ръководството на ТЕЦ Варна ЕАД, Пристанище ТЕЦ Езерово ЕАД и

...
Ръководството на ТЕЦ Варна ЕАД, Пристанище ТЕЦ Езерово ЕАД и
Коментари Харесай

Данаил Папазов: Ще съдим всички, които твърдят, че удълбочаването на Варненското езеро е в полза основно на пристанището към ТЕЦ Варна

Ръководството на " Топлоелектрическа централа Варна " ЕАД, " Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово " ЕАД и " Сигда " ООД излязоха с декларация във връзка медийните изявления, и по-точно разкритията на Антикорупционния фонд (АКФ), в които се твърди, че страната е изхарчила над 400 млн. лева за удълбочаването на Варненското езеро, което на процедура е от изгода главно за пристанището към Топлоелектрическа централа " Варна ".

Според декларацията, подписана от Данаил Папазов - изпълнителен шеф на трите сдружения, в следствието на АКФ от 07.07.2022 с изключение на имената, няма съвсем нито един правилен факт.

В общата си декларация от управлението на трите предприятия припомнят, че ще бъде търсена правосъдна отговорност на всички, които цитират или настояват, че удълбочаването на Варненското езеро е в изгода главно на Топлоелектрическа централа " Варна " и прилежащото пристанище.

Публикуваме цялата декларация без редакторска интервенция:

Уважаеми Дами и Господа,

Ръководството на трите предприятия се обръща към всички, които се интересуват от истината и си разрешава да насочи вниманието ви към фактологията за придобиване на Топлоелектрическа централа Варна, Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово, плановете, по които работим, съставка на бизнес проекта на Дружеството.

Предвид особената устремност на доста издания и изявления на заинтригувани политици и публицисти, занимаващи се с „ РАЗСЛЕДВАНИЯ “, последното от които е следствието на АКФ от 07.07.2022, в което с изключение на имената, няма съвсем нито един правилен факт, ще се опитаме да отговорим на всички необятно дискутирани въпроси:

Как беше закупен Топлоелектрическа централа Варна:

През втората половина на 2017 година, след оповестяване на тръжната процедура от ЧЕЗ, компания „ СИГДА “ ООД беше мощно заинтригувана от придобиването на Топлоелектрическа централа Варна в едно с Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово. След изследване на тръжната документи, правене на бизнес проекти за развиване на бъдещите предприятия и договаряния с евентуални банки–кредитори на покупката, взехме решение да участваме в процедурата за придобиване на Топлоелектрическа централа Варна от „ ЧЕЗ “ – Чехия. След като бяхме избрани като най – положителната препоръчана на „ ЧЕЗ “ оферта, пристъпихме към покупка на предприятието. Сделката беше напълно финансирана от българска банка и всички заплащания са осъществени по банков път. След като приключи процедурата, договорката беше тествана от Комисия за защита на конкуренцията и позволена от нея. В края на месец декември 2017, управлението на „ СИГДА “ООД влезе във притежание на Топлоелектрическа централа Варна. Фирма „ СИГДА “ООД по това време беше благосъстоятелност на Ивелина Папазова и Станислав Папазов (по 50%).

Какво заварихме:

Неработещ Топлоелектрическа централа повече от 5 години, с лишен лиценз и неспособност за потребление на въглища като гориво. Неработещо повече от 10 години пристанище, затрупано с останки от въглища и рекултивиращо се хранилище за отпадъчна пепелина. Тежко техническо положение на всички уреди и нужда от незабавни ремонтни действия. Заварихме персонален състав от 20 индивида. От началото на 2018 година започнахме със свои сили и средства да поправки по едно и също време на пристанищен терминал и Топлоелектрическа централа, като се насочихме към блок № 4, заради най – положителното техническо положение от трите блока. Едновременно започнахме ремонт на отводните канали и изработван на цялата нужна документи за допускане на работа(лиценз и документи на Топлоелектрическа централа Варна и пристанище Топлоелектрическа централа Езерово). В края на първата половина на 2018 година, с помощта на експертите, които привлякохме на работа и тези, които заварихме в Топлоелектрическа централа, успяхме да пуснем Топлоелектрическа централа в употреба с нова горивна система на газ. Всичко това сме го правили само и единствено, с цел да бъдем в унисон с условията на околната среда. Относно Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово, заварихме продължаващи каузи за благосъстоятелност на кейовата стена. Територията на Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово беше съсобственост в идеални елементи на Топлоелектрическа централа и ДППИ, макар че при приватизацията на Топлоелектрическа централа в едно с Пристанището в тръжната процедура е включена и кейовата стена за продажба и е заплатена от купувачите на Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово – ЧЕЗ.

Ние, като Ръководство, предприехме дейности за преустановяване на всички правосъдни каузи и признахме собствеността на ДППИ, макар че е заплатена от ЧЕЗ и благосъстоятелност на Топлоелектрическа централа Варна. Между Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово и ДППИ в действителност няма никакви взаимоотношения, с изключение на контракти за услуги, осъществявани сред двете сдружения. Тогава от Министерството на Транспорта взеха решение да издадат лиценз с двама оператори. Топлоелектрическа централа Варна за своя сметка отремонтира напълно кейовата стена, отбивачните уреди и извърши замяна на кабелните трасета и канали, без присъединяване на ДППИ, само че с тяхно позволение. И през днешния ден можем да кажем, че ДППИ получава всички корабни и кейови такси без влагане на нито една стотинка. За интервала от 05 Септември 2018 година (датата на издаване на първото удостоверени за експлоатационна годност) до юли 2022 година приходите на държавното дружество от пристанищни такси и цени на предоставяните морско-технически пристанищни услуги, са близо 4 милиона лв..

Относно така наречен удълбочване още веднъж заявяваме, че на терминала Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово, нито един куб. см не е драгиран от ДППИ, нито от друго сдружение през последните 20 години. Напомняме на всички, които оттук насетне ще цитират сходни неща, че ще си потърсим правата в съда.

Относно настоящето положение на предприятията:

Въпреки поредицата от рецесии – КОВИД 19, войната в Украйна, Пристанището работи с доста положително движение и продължава да влага със лични средства от своите доходи в нови уреди, а страната (ДППИ) продължава да събира такси от кейовата стена.

След месеца май 2021 година Топлоелектрическа централа Варна попадна в доста тежка рецесия, заради някои условия:

1. Цената на газа – съществена горивна съставния елемент на Топлоелектрическа централа, се увеличи от 26,93 лева до 186 лв. по планирана цена за месец юли 2022 година за MWh или близо 7 пъти нарастване. Това докара до неспособност за осъществяване на подписаните годишни контракти и големи неустойки към нашите клиенти. По необясними аргументи след погашение на всички суми за 2021 година за газ, през настоящия месец януари 2022 година с дължима сума от към 37 млн. лв., беше спряно едностранно подаване на газ от Булгаргаз, което докара до спомагателни загуби и нови неустойки към нашите клиенти и неспособност за погашение на излъчванията за 2021 година Предвид очевидния форсмажор или непреодолимите трудности и провокации от КОВИД 19, война в Украйна повишаващата се цена на газа, в незабавен порядък, повече от 6 месеца договаряния, без безусловно никаква помощ от нито една държавно институция, сме предложили разсрочване на задълженията и вършим опити за закупуване на природен газ от самостоятелен източник и предвиждаме продажба отвън страната на ел. сила. До сегашния миг не получаваме никакво подпомагане от нито една държавна институция, в противен случай, непрестанно се явяват нови и нови спънки.

Какви са бъдещите проекти:

Относно развиването на Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово, идващ стадий е и построяването на зърнен терминал, за който чакаме към този момент четири години Генерален проект.

На мястото на излезлите от употреба блок № 1,2 и 3, предвиждаме и проектираме слагането на два от най – модерните парогазови турбини с мощ 275 MW всяка, произвеждане на водород. Извършени са градивни разбори за положението на постройките, основите, покривните структури на мястото, планувано за създаване. Одобрен е концептуалният дизайн. Сред целите на „ Топлоелектрическа централа Варна “ ЕАД е и построяването на фотоволтаичен парк от 100 MW на мястото на рекултивираното хранилище за пепелина. Предвижда се осъществяването на плана да бъде през втората половина на 2022 година и въвеждане в употреба през 2023 година Сред плановете са също монтиране на акумулатори и други дребни производства.

В умозаключение, желаеме да заявим, че с. Езерово беше дълги години замърсявано от Топлоелектрическа централа Варна, който работеше на въглища, разтоварваше въглища в Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово и складираше пепелини в депото, до момента в който сега селото е с чист въздух и екологично произвеждане. Както беше споделил поетът – „ Романтиката е в димящите комини “, в този момент времената са други, за нас провокациите са огромни, бизнесът, с който сме се захванали е доста сложен и обича спокойствието и тишината.

Напомняме, че в трите предприятия не работят политици, а експерти, всеки в своята сфера. Не сме политически лица и не ни интересува политиката. Всеки, който се е интересувал от Топлоелектрическа централа Варна е бил постоянно добре пристигнал, с цел да се запознае на място какво вършим. Напомняме, че Топлоелектрическа централа Варна, пристанище Топлоелектрическа централа Езерово и СИГДА и техните акционери, са неведнъж проверявани от всички заинтригувани служби в Република България и не са открити никакви нарушавания.

С почитание,

Данаил Папазов

Изпълнителен Директор

„ Топлоелектрическа централа Варна “ ЕАД

„ Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово “ ЕАД

„ СИГДА “ООД
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР