Ръководството на Медицинския университет - Пловдив изисква студентите да имат

...
Ръководството на Медицинския университет - Пловдив изисква студентите да имат
Коментари Харесай

МУ-Пловдив изисква сертификат за ваксинация за практическите занятия по медицина

Ръководството на Медицинския университет - Пловдив изисква студентите да имат документ за имунизация, негативен тест или документ за преболедуван ковид, с цел да участват на практическите занятия по медицина.

Това удостовери за БНР ректорът на университета проф. Мариана Мурджева след поредност изявления в обществените мрежи. Проф. Мурджева изясни, че заповедта на Ректорския съвет е съобразена с епидемиологичната конюнктура в страната и наличието на студентите в болнични заведения.

Само студенти с условия за “зелен пропуск ” ще могат да посещават присъствено извършения в Медицинския университет в Пловдив съгласно заповед от управлението. Присъствие е разрешено за имунизирани, преболедували или студенти  с негативен PCR тест, изработен най-малко 72 часа преди лекциите или упражненията.

“Подобни заповеди са в прорез сКонституцията на Република България и опонират на Закона за висшето обучение за студенти и на Закона за приблизително обучение за възпитаници. Независимо, че университетите имат някаква самостоятелност, те нямат право да постановат сходни условия и да лимитират правото на образователен развой на своите студенти. Предвид обстоятелството, че същите си заплащат постоянно таксите за образование и имат право на достъп до образователните зали, ” разяснява в писмо до медиите ученик на университета Ангел Калоянов.

" Ние започваме образователната година с присъствени извършения, огромна част от които се вършат в клинични условия в лечебните заведения. Там лежат заболели, в доста клинични отделения се изисква, когато постъпват пациентите, да показват негативни антигенни проби или PCR проби и ние рискуваме, в случай че пуснем студенти, които не са предпазени, да заразят същите тези заболели. Тази заповед може да бъде ревизирана, можем да я преразгледаме, до 15 септември има още три седмици и половина, тъй че поляризацията в обществото, която явно рефлектира и в нашия университет, не значи, че би трябвало да се вълнуват толкоз и едните, и другите. Има решения, които са взети, вие знаете и на национално равнище, в епидемиологична вълна сме, тъй че никой не може да отхвърли, нито четвъртата вълна, нито че случаите нарастват, че сме в епидемиологична конюнктура и с цел да запазим здравето на пациентите, както и на самите студенти, въпреки всичко се постанова да се вземат някои противоепидемични ограничения. Част от тези ограничения са и това, което предлагаме ", сподели пред БНР ректорът на Медицинския университет проф. Мариана Мурджева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР