Ръководството на ФИФА нерядко изтъква факта, че има повече членове

...
Ръководството на ФИФА нерядко изтъква факта, че има повече членове
Коментари Харесай

Защо Ватиканът не иска да е 212-ият член на ФИФА?

Ръководството на ФИФА нерядко акцентира обстоятелството, че има повече членове (211), в сравнение с страни има в Организация на обединените нации (193). Причината е, че международната футболна асоциация дава късмет на подвластни територии като Британските Вирджински острови, Гибралтар, Пуерто Рико и други да вземат участие в публични мачове под нейна закрила. Сред тях може да е и градът страна Ватикан, който е приет от множеството страни по света, притежава статут на наблюдаващ в Организация на обединените нации и даже има собствен тим. Но това не е станало до момента поради нежеланието на католическата черква.

А всички предпоставки са налице. Ватиканът си има свои клубни шампионати и даже отбор, който се води " тим на представителите на Ватикана ". Той стартира своята интензивност през 1994 година с другарски мач против Б националния състав на Сан Марино, приключил 0:0. Освен това и светите отци в последните десетилетия са много покрай футболната игра. Папа Йоан Павел II на млади години е бил вратар, а другояче е запомнен като последовател на полския " Краковия " и на " Ливърпул ". По време на Мондиал 1974 той учи на молебствия полския народен вратар Ян Томашевски, а един път е държал проповед в екип на " Лацио ".

Приемникът му Бенедикт XVI е известен почитател на " Байерн ", а актуалният папа - Франциск, е може би най-страстният футболен последовател от тримата. Подкрепя от години аржентинския " Сан Лоренцо " и даже е оставил свои футболни сувенири във Ватиканския музей. Но си е дал обет още през 1990 година да не гледа телевизия и по този начин още не е следил мачове на Лионел Меси, въпреки два пъти да се е срещал с него.

При тази плодородна почва футболът в страната с към 900 жители се практикува постоянно. Играчите от представителния тим, които са държавни чиновници (полицаи, гвардейци, пощенски чиновници и др.), обаче са от разнообразни националности (затова и не се води народен отбор) и това е една от пречките. Другата?

Обяснява я шефът по футбола във Ватикана - Доменико Руджерио: " Най-добре да останем фенове. Присъединяването към ФИФА ще се схване като бизнес ход. Важното е спортът да поддържа дружбата и любовта, а не бизнеса. Духът на футболния тим на Ватикана не кореспондира с възможността да е член на ФИФА ".

За да няма политически последици, не се планува и участие в организацията ConIFA, която сплотява разнообразни непризнати територии, борещи се за самостоятелност - Абхазия, Северен Кипър...

Всъщност първият мач на представителите на Ватикана е през 1985 година - против тим от австрийски публицисти, извоюван с 3:0. До момента сборният отбор има записани още 14 дуела, в които печели два пъти - срещу нискоразредните " Волмонд " (Швейц) и " Витенберг " (Гер), записва 5 равенства и 7 загуби. Едно от тези провали е през 2010 година против събирателен отбор на италианската финансова полиция, чийто селекционер е Роберто Донадони. Тогава

 

на скамейката на ватиканци сяда още по-прочут треньор - Джовани Трапатони

 

С 2:1 печелят играчите на Донадони.

Последният дуел досега пък е от март 2019 година против членуващия в ConIFA отбор на Реция (историческа провинция на Римската империя) и приключва 2:2. Треньор на ватиканци сега е италианецът Джанфранко Гуаданьоли.

Още по-любопитно е, че Ватиканът има и женски тим, който за пръв път играе през 2018 година Година по-късно тази нежна групировка се забърка в скандал около първия си интернационален мач - против женския състав на виенския окръг Марияхилф. Преди дуела австрийките подлагат на критика позицията на църквата във връзка с абортите и гей правата. По време на химна на Ватикана почитатели опъват афиш " Против хомофобията ", а една от футболистките на Марияхилф демонстрира фланелка с надпис " Моето тяло, моите правила ". Чашата на търпението прелива и дамите на Ватикана напущат терена преди първия съдийски сигнал...

Представителната групировка на Ватикана играе срещите си най-често на стадион " Пий XI ". Там се организират и турнирни дуели, които са под егидата на Ватиканската асоциация за аматьорски спортове. Последният шампионат на града страна (сезон 2018/2019) е извоюван от тима от чиновници на ватиканската педиатрична болница " Бамбино Джезу ". Най-титулуван пък е тимът " Диреско " с 8 трофеи. Сезон 2019/2020 е анулиран поради Коронавирус пандемията.

Отделно от това годишно се организира и шампионат за Купата на духовниците с присъединяване на тимове от семинариите в Рим. Интересното е, че в тези мачове се демонстрира наследник картон - за неспортсменско държание. Участник, получил такова наказване, излиза от игра за 5 минути.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР