Ръководството на БАН отговорно заявява, че вече два месеца от

...
Ръководството на БАН отговорно заявява, че вече два месеца от
Коментари Харесай

Синоптиците от БАН за протеста: Разпространяват се неверни твърдения

Ръководството на Българска академия на науките отговорно декларира, че към този момент два месеца от началото на протестните дейности, оповестени от Националния институт по метеорология и хидрология на Българска академия на науките (НИМХ-БАН), на уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология п не престават да се популяризират редица погрешни изказвания, освен това в неприемливо конфронтационен и безусловен звук. Това се показва в известие от управлението на Българска академия на науките във връзка протестните дейности на Национален институт по метеорология и хидрология п.
 
От управлението на Академията коментират по какъв начин се разпределя бюджетната дотация на институтите на Българска академия на науките. Съгласно Чл. 16. (11) от Устава на Българска академия на науките, Общото заседание на Българска академия на науките (ОС на БАН) утвърждава бюджета на Българска академия на науките и приема неговото систематизиране. Следвайки Закона за Българска академия на науките, Устава на Българска академия на науките и Постановление 2 от 4 януари 2018 година на Министерския съвет, бюджетната дотация на Българска академия на науките за 2018 година е разпределена сред институтите на Българска академия на науките по съставни елементи, по ясни и транспарантни критерии, гласувани от Оценка за съвместимост на Българска академия на науките.
 
При това систематизиране, одобрената бюджетна дотация за Национален институт по метеорология и хидрология п за 2018 година е в размер на 8 791 143 лв.. За съпоставяне, одобрената бюджетна дотация за Национален институт по метеорология и хидрология п за 2017 година е 7 745 392 лв., което демонстрира, че нарастването за института за 2018 година е 1 045 751 лв., представляващо повишаване с 13,5 % по отношение на 2017 година
 
След началото на митинга бяха направени срещи с управлението на Национален институт по метеорология и хидрология п и с представители на протестиращите, се напомня в известието от Българска академия на науките. В него се добавя, че вследствие на тези диалози Управителният съвет на Българска академия на науките и Оценка за съвместимост на Българска академия на науките са се заели с даване на спомагателна сума от 163 000 лв., от която 43 000 лв. към този момент са гласувани и преведени на Национален институт по метеорология и хидрология п, а останалите 120 000 лв. са предопределени за застраховки на имущество, стопанисвано от НИМХ- Българска академия на науките и ще бъдат преведени при даване на съответните финансови документи.
 
" Напълно неоснователни са обвиняванията против заместник-председателя на Българска академия на науките чл.-кор. Константин Хаджииванов, защото критериите за систематизиране на бюджетната дотация на Българска академия на науките за 2018 година са препоръчани от Комисията за научна политика към Оценка за съвместимост на Българска академия на науките и са признати от Оценка за съвместимост на Българска академия на науките ", се декларира в известието от управлението на Академията. В него се отбелязва, че в бюджетната дотация за Българска академия на науките, гласувана годишно от Народното събрание, няма настрана написани средства за оперативна активност, включително за Национален институт по метеорология и хидрология п и затова Оценка за съвместимост на Българска академия на науките не би могло да преразпредели средства, предопределени за Национален институт по метеорология и хидрология п към други институти.-->
 
Съгласно съглашението, подписано с Министерския съвет през 2018 година, при образуване на бюджета за 2019 година за Българска академия на науките средствата за оперативни действия ще се договарят настрана и ще е ясно за кои институти на Българска академия на науките и за кои действия са предопределени. По този метод в бъдеще Национален институт по метеорология и хидрология п, взаимно с управлението на Българска академия на науките, ще има опция да обоснове и отбрани пред държавното управление нужната му дотация за оперативна активност, се показва в известието.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР