Ръководствата на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДП РАО) и румънската

...
Ръководствата на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДП РАО) и румънската
Коментари Харесай

Представители на румънската Агенция за ядрени и радиоактивни отпадъци черпят български опит за изграждане на хранилище за РАО /снимки/

Ръководствата на Държавно дружество „ Радиоактивни боклуци “ (ДП РАО) и румънската Агенция за нуклеарни и радиоактивни боклуци (Nuclear and Radioactive Waste Agency), чиято цел е построяването на ясна нормативна рамка, на която да се опре построяването на приповърхностно вместилище за погребение на ниско- и средноактивни радиоакативни боклуци в Румъния организираха ползотворни полемики и набелязаха тематики за бъдещо съдействие между тях.
По време на четиридневната си аудиенция, в интервала 25-28 май 2021 година, представителите на северната ни съседка посетиха профилираните поделения „ РАО – Козлодуй “ и „ Извеждане от употреба – 1-4 блок “, изграждащото се Национално вместилище за РАО, Съоръжението за плазмено изгаряне, площадката за предпазване на исторически боклуци и други Специалистите от предприятието срещнаха румънските си сътрудници с главните действия и водещите планове на националния оператор по ръководство на РАО в България. Те с подготвеност споделиха своя опит във връзка с: избора на подобаваща площадка за хранилище; проектирането на съоръжението; непрекъснатия разговор с обществеността; юридическите процедури и периоди, механизмите и инструментите за финансиране при работата с Европейската банка за възобновяване и развитие; превантивния инструмент за идентифициране на възможни въздействия върху околната среда и човешкото здраве – Оценка на въздействието върху околната среда. На гостите в детайли беше показана и методиката за пресмятане на таксата за следваща обработка и предпазване, която се заплаща от генераторите на радиоактивни боклуци.
„ Най-важните стъпки на този стадий, в който се намирате, са две: информираността и разговорът с хората преди всичко и включването на Регулатора в целия развой още занапред – изясни изпълнителният шеф на Директива за птиците РАО Дилян Петров и добави – Когато става дума за нуклеарни уреди, процесите не са лесни. Но в края на краищата най-важно е да се подсигурява сигурността. Затова контролът е от извънредно значение. От основно значимо значение е също Европейският съюз да одобри, че нуклеарната сила е зелена сила. А в случай че желаеме една по-чиста Европа, ще ни би трябвало чиста сила. “
„ Основната цел на нашето посещаване беше на първо място да забележим напредъка по градежа на Националното вместилище за радиоактивни боклуци и метода, по който работи вашето дружество, защото организацията при нас е малко по-различна. Основните действия на нашата Агенция са създаване на регламентираща документи в региона на нуклеарния бранш и ръководство на радиоактивни боклуци и отработено нуклеарно гориво. Преди да дойдем, четох за Директива за птиците РАО и зная, че вашето дружество е много по-всеобхватно и се занимава с доста по-широк набор от действия. Исках да дойда и персонално да видя по какъв начин действително се случва това в тази комплицирана конструкция, както и да имам опцията да се срещна с експерти, които мощно ме впечатлиха. Зная, че правите и действия по извеждане от употреба, дезактивация, превозване, произвеждане на стомано-бетонни кубове. Това беше извънреден опит за нас. Радвам се, че бях тук, посетих площадката и видях действително по какъв начин се правят дейностите. Всички старания, които сте положили, са довели до съществени достижения. Това ни окуражава и предизвиква да работим настойчиво и сме признателни, че ще може да разчитаме на опита на Директива за птиците РАО “, заключи президентът на румънската Агенция Михайца Гаина по време на заключителната среща от визитата на делегацията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР