Ръководителят на иранската ядрена програма Али Акбар Салехи заяви, че

...
Ръководителят на иранската ядрена програма Али Акбар Салехи заяви, че
Коментари Харесай

Иран обяви нови нарушения на ядреното споразумение

Ръководителят на иранската нуклеарна стратегия Али Акбар Салехи съобщи, че Техеран в този момент е задействал общо 60 усъвършенствани центрофуги ИР-6 в нарушаване на подписаното със международните сили нуклеарно съглашение, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Днешното известие на Салехи значи, че Иран в този момент употребява двойно повече усъвършенствани центрофуги, в сравнение с се знаеше досега.

Салехи заяви за включването на 30-те нови центрофуги по иранската държавна телевизия на днешната 40-а годишнина от завладяването на посолството на Съединени американски щати в Техеран.
Центрофугата ИР-6 може да създава обогатен уран 10 пъти по-бързо от центрофугите от първо потомство ИР-1, които са позволени в съглашението.

В нуклеарното съглашение на Иран се позволява да употребява единствено 5060 центрофуги от първо потомство ИР-1 за обогатяване на уран.

Със задействането на усъвършенстваните центрофуги Иран в допълнение понижава едногодишния период, който съгласно специалисти ще му е необходим за струпване на задоволително материали за разработване на нуклеарно оръжие, в случай че реши да се снабди с такова, отбелязва АП.

Салехи съобщи, че през последните два месеца производството на нискообогатен уран в Иран се е нараснало 10 пъти, съобщи ТАСС.

" Не възнамерявахме да предприемем такива стъпки, само че неправилната политика на Вашингтон (към Техеран) ни принуди да го създадем ", сподели той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР