Съюзът на българските писатели раздаде годишните си литературни награди за

...
Съюзът на българските писатели раздаде годишните си литературни награди за
Коментари Харесай

Майсторите на перото бяха отличени за 102-ри път

Съюзът на българските писатели раздаде годишните си литературни награди за 102-ри път. С плакети бяха отличени майстори на перото в осем категории, които с работата си не стопират да развиват актуалната българска литература.







Наградите на писателите - събитие с дълбока традиция, което не е спирало даже и по време на Втората международна война. Награди, които от дълго време не са единствено съюзни и в никакъв случай не бягат от оценката на феновете.

" Българската литература се развива и то сполучливо. Всякакви опити да се каже, че тя е в рецесия са несъстоятелни, тъй като виждаме какъв брой пишещи хора има. Аз постоянно съм считал, че е по-добре хората да пишат разкази и стихове, в сравнение с доноси ", сподели Боян Ангелов, преседател на Съюза на българските писатели.

Христо Добротинов и неговата " Приказката като живот ", беше отличен за разказ на годината, Матей Шопкин одобри наградата за лирика. Атанас Звездинов пък стана лауреат на писателските награди с най-древния род - баснята.

" Наградата е доста скъпа, тъй като аз работя от 20 години в региона на баснята и имам претенцията, че доразвивам този три хилядолетен род ", разяснява Атанас Звездинов, публицист.











А за занаятчия в един от от по-младите жанрове - къса прозаичност, признанието е за Пенка Чернева - с " Писма до мъртвия дядо ".

" Помислете си единствено какво е животът в действителност. Проза, освен това къса. Докато въздъхнеш е пристигнало време да те награждават ", мисли Пенка Чернева, публицист.



фотоси: Десислава Кулелиева

Признание за майсторството си получиха още Мюмюн Тахиров - за журналистика, за документалистика - Николай Овчаров за неговата история за цар Теодор Светослав и диктатор Алдимир. Анита Тарасечив за литература за деца поради нейните " Жабки зелени ".


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР