Ръководителят на хуманитарните служби на ООН Мартин Грифитс призна, че

...
Ръководителят на хуманитарните служби на ООН Мартин Грифитс призна, че
Коментари Харесай

Мартин Грифитс призна, че не е оптимист за спирането боевете в Украйна

Ръководителят на филантропичните служби на Организация на обединените нации Мартин Грифитс призна, че не е оптимист за прекъсването боевете в Украйна след диалозите на високо равнище в Москва и Киев, които демонстрираха какъв брой надалеч са двете страни, заяви АП.

Заместник-генералният секретар Мартин Грифитс даде мрачната оценка в изявление за Асошиейтед прес в украинската столица, откакто завърши диалозите с премиера Денис Шмигал и други висши чиновници, както и с съветския външен министър Сергей Лавров в Москва по-рано през седмицата.

" Мисля, че няма да е елементарно, тъй като двете страни, както знам в този момент... имат доста малко доверие една на друга, сподели той. Не съм оптимист ", добави той по-късно.
 Общото заседание на Организация на обединените нации в профил Русия от Съвета по правата на индивида
Общото заседание на Организация на обединените нации в профил Русия от Съвета по правата на индивида

Русия става първият непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации с отнето участие в който и да е орган на Организация на обединените нации

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш изпрати Грифитс в съветската и украинската столицу, с цел да изследва опцията за определяне на преустановяване на огъня, което би разрешило обезверено нужна помощ за Украйна и евентуално да постави основата за договаряния, ориентирани към преустановяване на войната.

Грифитс допусна, че сполучливият край на договарянията е още надалеч.

" Очевидно, всички желаеме това да се случи. Но както знаете - вие сте тук - това няма да се случи незабавно ", сподели той.

Русия стартира офанзивата си против Украйна доскоро повече от шест седмици, на 24 февруари. Боевете разселиха милиони хора в страната и накараха повече от 4 милиона украинци да потърсят заслон в чужбина.

Службата на Организация на обединените нации по правата на индивида е записала повече от 1400 цивилни, убити в сраженията, макар че действителният брой на смъртните случаи сигурно е по-висок.

Представители на двете страни са провели редица срещи посредством видеовръзка и персонално, само че тези полемики не са поставили завършек на бойните дейности.

Освен цялостно преустановяване на огъня, Грифитс сподели, че търси способи да построи доверие и от двете страни и да се концентрира върху по-малки цели, като определяне на локално преустановяване на огъня в елементи от страната и основаване на филантропични коридори, които разрешават на цивилните да избягат от сраженията.

" Тази война няма да спре на следващия ден, сподели той. Там, където сме малко по-близо, е да разберем и двете страни... какво би засегнало локалното преустановяване на огъня. Има доста елементи на Украйна, където можем да реализираме утрешното локално преустановяване на огъня, което е дефинирано по география и време.

Помощните доставки започнаха да постъпват в някои по-трудно налични елементи на страната, означи той.
 Съединени американски щати желаят следствие за убити съветски военни в Украйна
Съединени американски щати желаят следствие за убити съветски военни в Украйна

След като се появиха видеа с изтезания

Руските войски се изтеглиха от елементи на Украйна, изключително към Киев, преди този момент, което мнозина считат, че е засилен напън в източната част на страната.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба възобнови молбата на страната си за повече оръжия от страните от НАТО в четвъртък, като уточни зверствата, които излязоха нескрито в град Буча и други региони, от които съветските войски са се изтеглили през последните дни.
 Кулеба приканва Международния углавен съд да събере доказателства в Буча
Кулеба приканва Международния углавен съд да събере доказателства в Буча

Министерството на външните работи на Украйна към този момент е изпратило искане за това

Групите за помощ се борят да обезпечат доставки на нуждаещите се.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР