Ръководителят на Хонконг Кари Лам заяви в четвъртък, че една

...
Ръководителят на Хонконг Кари Лам заяви в четвъртък, че една
Коментари Харесай

Специалният статут на Хонконг може да е и след 2047 г., ако градът е лоялен към Китай

Ръководителят на Хонконг Кари Лам съобщи в четвъртък, че " една страна, две системи ", при която градът се употребява със свободи, непознати в Китай, може да продължи след крайния период 2047 г ., в случай че лоялността към Пекин бъде поддържана, оповестява " Джапан таймс "

Коментарите на Лам в Законодателния съвет са зов към тези, които виждат в Пекин стягане на контрола върху гражданския, икономическия и политическия живот на полуавтономната територия.

Хонконг е разтърсван от насилствени антиправителствени митинги от юни , макар че понижиха доста след победа на претенденти от опозицията в избори за регионални съветници в края на предходната година.

Хонконг е предаден от английско на китайско ръководство през 1997 година с заричане, че ще поддържа личната си капиталистическа стопанска система и институции в западен жанр в продължение на 50 години .

След приключване на 50-годишния период Китай не е задължен да позволява на Хонконг да резервира свободи , в това число свободни медии и право на митинг.
 Тайван: Моделът на Китай за Хонконг се провали
Тайван: Моделът на Китай за Хонконг се провали

Според нея явно е, че този модел се е провалил в някогашната английска колония,

" Има задоволително съображение да имаме вяра , че " една страна, две системи "... няма да се трансформират след 2047 година ", разяснява Лам при първото си присъединяване в градския законодателен съвет тази година, оповестява " Ройтерс ".

Тя изясни, че разбирането и използването на правилото изисква поддържането на " основата на една страна " и зачитането на разликата " на две системи ".

Лам прикани младежите в града , които са отпред на постоянно насилствените митинги, да не нарушават правилото заради " краткотрайни недоразумения ".

" Сценарият, за който се тревожат през днешния ден, може да се задейства от личната им дейности ", добави Лам.

Протестното придвижване в Хонконг е подкрепено от 59% от интервюираните поданици на града в изследване, извършено за " Ройтерс " от Хонконгския институт за проучване на публичното мнение през декември. Само 17% показват поддръжка за самостоятелност от Китай .

Почти 9 на 10 от интервюираните на възраст 18-20 години споделят, че поддържат митингите. Лам също по този начин отхвърля обвиняванията за полицейска грубост , които са различен източник на яд в митингите.

" Не одобрявам изказвания, че насилието в полицията е зародило по време на седем месеца обществени безредици ", сподели тя пред законодателите. " За страдание, през последните няколко месеца следим непрестанно демонизиране на полицията в Хонконг , с желанието да отслаби способността на полицията за правоприлагане . "
 Полицията в Хонконг употребява сълзотворен газ на всеобщ новогодишен протестен марш
Полицията в Хонконг употребява сълзотворен газ на всеобщ новогодишен протестен марш

Мирният марш е за оказване на напън върху управляващите да създадат повече отстъпки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР