Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел предупреди днес за опасността

...
Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел предупреди днес за опасността
Коментари Харесай

ЕС: Нямаме намерение да превръщаме Беларус във втора Украйна

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел предизвести през днешния ден за заплахата от преобразяване на Беларус във " втора Украйна ", изтъквайки нуждата да се договаря с президента Александър Лукашенко. Борел декларира това в изявление за испанския в. " Паис ", представено от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Европейски Съюз не признава резултатите от президентските избори на 9 август в Беларус. Страната е обзета от митинги след противоречивото преизбиране на Лукашенко, който е на власт от 26 години и се гордее с поддръжката на Москва.

" Европейският съюз няма желание да трансформира Беларус във втора Украйна ", акцентира Борел, имайки поради различията с Русия след анексирането на Крим през 2014 година.

" Напрежението сред Европа и Русия се уреди със пукотевица, принуждение и разпад на украинската територия, който продължава още. Проблемът на беларусите през днешния ден не е да избират сред Русия и Европа, а да се снабдят със независимост и народна власт ", добавя той.

Борел акцентира, че би трябвало да продължи разговорът с президента Лукашенко. Той съпоставя обстановката с тази при венецуелския му сътрудник Николас Мадуро, който също е изправен пред митинги, репресирани от управляващите.

" Мадуро и Лукашенко са тъкмо в едно и също състояние. Ние не ги признаваме за законно определени. При все това, без значение дали ни се нрави или не, те управляват ръководството и ние би трябвало да продължим да преговаряме с тях, макар че не признаваме демократичната им легитимност ", изясни ръководителят на европейската дипломация.

Беларуската съпротива прикани за нов огромен митинг през днешния ден, с цел да се поддържа натиска над президента, който сложи армията в бойна подготвеност.

След президентските избори доста демонстрации бяха потушени със мощ от полицията, при което бяха убити трима души, десетки бяха ранени, а над 6700 са задържани. Много от арестуваните оповестиха за побоища и изтезания в ареста.

Тихановская: Икономическите връзки с Русия ще се запазят, даже на власт да пристигна опозицията

Бившият претендент за президент на Беларус Светлана Тихановска счита, че страната ще продължи да поддържа тесни стопански връзки с Русия даже в случай че на власт пристигна опозицията. Това мнение тя споделя в изявление с френския журналист и мъдрец Бернар-Анри Леви, оповестено през днешния ден в седмичника " Журнал дю диманш ".

Русия е наш комшия и Беларус поддържа търговски връзки с нея, даже в по-голям размер, в сравнение с с Европейски Съюз, споделя Светлана Тихановска. Съдейки по всичко, за това има аргументи, които не познавам, защото не съм икономист, нито политик. Мога обаче да уверя, че никой няма да бъде срещу такава обстановка, в това число и аз, споделя тя в изявлението, представено от ТАСС.

Запитана какво чака от Запада, Тихановска дава отговор, че чака поддръжка. " А също да ни помогнете да убедим Лукашенко, че неговото време е изтекло и е време да си върви ", добавя тя.

Франция бе първата страна, която ме поддържа, отбелязва Тихановска и споделя по какъв начин в разгара на предизборната акция през юли е била поканена във френското посолството.

Това беше значимо за мен, защото в този миг бяхме доста сами, сподели някогашната кандидатка за президент.

На 9 август в Беларус се състояха президентски избори. По данни на централната изборна комисия те са извоювани от беларуския водач Александър Лукашенко с 80,1 % от гласовете. На второ място е Тихановска - с 10,12 на 100. Тя не призна резултатите и на 11 август напусна Беларус и в този момент се намира в Литва. На 14 август опозиционната лидерка поде самодейност за основаване на Координационен съвет, чиято задача е да се обезпечи предаването на властта.

48 000 души са се записали за жива верига от Вилнюс до границата с Беларус

Общо 48 000 души са се записали за планувана през днешния ден в Литва всеобща акция в символ на взаимност с протестиращите в Беларус след президентските избори, оповестиха пред литовското национално радио ЛРТ уредниците, представени от ТАСС.

Участниците ще създадат жива верига от литовската столица Вилнюс до границата с Беларус. Желаещите евентуално биха били още повече, само че взехме решение да спрем регистрацията, с цел да избегнем тапи и безредно скупчване на хора, сподели представителка на уредниците.

Веригата ще стартира от Катедралния площад в центъра на Вилнюс, ще минава около беларуското посолство, а след това по автомагистралата Вилнюс-Минск ще стига до граничния контролно-пропускателен пункт Медининкай. Тя ще е с дължина към 35 км.

В проявата ще се включи и литовският президент Гитанас Науседа, заяви неговата пресслужба.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР