Ръководителят на ЕС обеща действия, докато посещава италианския остров, засегнат от нарастващите пристигащи мигранти

...
Ръководителят на ЕС Урсула фон дер Лайен обеща действия за
Коментари Харесай

Ръководителят на ЕС Урсула фон дер Лайен обеща действия за подпомагане на засегнатия от криза италиански остров Лампедуза по време на посещение в неделя, след като островът беше оставен да се бори да се справи с наплива от мигранти.

Фон дер Лайен посети център за прием на мигранти на острова, след като италианският премиер призова европейските лидери да помогнат повече. Почти 130 000 мигранти са пристигнали на италианските брегове тази година, почти двойно повече от същия период на миналата година.

Говорейки заедно с италианския премиер Джорджия Мелони на пресконференция, фон дер Лайен каза: „Ние ще решим кой да дойде в Европейския съюз и при какви обстоятелства, а не контрабандистите и трафикантите“.

Остров Лампедуза има население от по-малко от 7000 души и отдавна е първо пристанище за хора, преминаващи от Северна Африка към Европа. Напоследък на острова се наблюдава ръст в преминаването на мигранти, като италианските власти казаха в четвъртък, че 7000 души са пристигнали само за два дни, което накара местния кмет и Агенцията на ООН за бежанците да предупредят, че италианският остров е претоварен.

Италианският премиер и шефът на ЕС се срещнаха в неделя, за да „предложат координиран отговор от италианските и европейските власти“, според фон дер Лайен. „Имаме задължение като част от международната общност. Изпълнявали сме го в миналото и ще го правим днес и в бъдеще.”

Лампедуза отдавна е място за пристигане на мигранти, но броят им се е увеличил през последните дни. Лампедуза отдавна е място за пристигане на мигранти, но броят им се увеличи през последните дни. Сесилия Фабиано/LaPresse/AP

Председателят на Европейската комисия каза още, че „миграцията е европейско предизвикателство и се нуждае от европейски отговор и решение“.

Мелони каза, че „проблемът“ с мигрантите, преминаващи през Средиземно море към Европа, не може да бъде решен чрез преразпределяне на мигранти в рамките на европейските граници, а по-скоро изисква справяне с проблема външно и предотвратяване на заминаването на мигранти.

Междувременно фон дер Лайен подкрепя законните пътища и хуманитарните коридори като мерки за противодействие на „лъжите на контрабандистите“.

„Ние ще предложим на мигрантите реални алтернативи чрез този хуманитарен прием. Това е много важно, за да разбием порочния наратив на контрабандистите“, каза тя.

Посещението на Фон дер Лайен на острова идва, след като кметът Филипо Манино в четвъртък предупреди, че мигрантската криза на Лампедуза е достигнала „точка, от която няма връщане“.

Представителят на Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) за Италия, Светия престол и Сан Марино Киара Кардолети описа в петък ситуацията като „критична“ и каза, че преместването на хора извън острова е „абсолютен приоритет“.

Много от последните пристигнали хора са избягали от политическата нестабилност в Тунис. В предишни години повечето са идвали от Либия и са били спасени от благотворителни кораби на НПО и италиански спасители, вместо да стигнат до острова, според Международната организация по миграция (МОМ).

Сега групата се опасява, че броят им ще нарасне още повече след катастрофалните наводнения в Либия.

Барби Лаца Надо, Крис Лиакос, Клаудия Колива и Шарън Брейтуейт от CNN допринесоха за репортажите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР