Ръководителят на антарктическата ни експедиция проф. Христо Пимпирев разказва как

...
Ръководителят на антарктическата ни експедиция проф. Христо Пимпирев разказва как
Коментари Харесай

Как антарктиците ни ще посрещнат 2019-а

Ръководителят на антарктическата ни експедиция проф. Христо Пимпирев споделя по какъв начин българските откриватели на ледения континент ще посрещнат Новата година:

За този полярен сезон ни се наложи да отделим повече шампанско, с цел да спазим традициите на Новогодишния празник. В състава на нашата експедиция има учени от Колумбия, Кипър и Монголия.

Първата запушалка от шампанското ще гръмне в 13,00 часа на брега на Южния океан и по този начин ще отбележим посрещането на Нова година в Монголия. Мястото се постанова, защото по това време чакаме лодка с товар от Испанската база. С шампанско честват и монголците, само че по европейска инерция. Същинската за тях Нова година (годината на прасето) идва на 5 февруари, когато наследниците на Чингиз хан ще честват цели две седмици.



За втора наздравица ще звъннем чашите в 19,00 часа, когато посрещаме Нова година едновременно в България и в Кипър. По силата на четвъртвековна ливингстънска традиция това ще стане на Крумов камък - връх над базата, без значение дали времето ще предложи виелици и сковаващ мраз. Ще е мъчно да спазим новогодишния бит в Кипър, да се оставя до камината парче от баницата и чаша вино с цел да си хапне идващия св. Василий.

За трети път ще гръмне шампанското в 22,00 часа, когато подвигат тостове в Колумбия. Докато там в тропическа горещина си подаряват жълто долни дрехи за обич и благоденствие, хапват 12 гроздови зърна за здраве и шанс, нашите колежки ще тичат по снега към базата с раници на тил. Това е обред на южноамериканците за пътешествия през идващата година.

В среднощ идва ред и на антарктическата Нова година. Разгорещени от тостове и български хора няма да забравим испанските ни съседи, които ще поздравим по радиостанцията с химна на о-в Ливингстън!

Освен шансовете в баницата, към този момент можем да се похвалим с значими триумфи в осъществяването на научната стратегия. Ще си пожелаем и скорошно привършване на планувания градеж на научна лаборатория, което ще ни разреши да се гордеем с изключение на с научните си достижения и с съвременна научна инфраструктура на Ледения континент.

От българското населено място в Антарктида желаем на всички наши сънародници в Родината и по света здраве, шанс и доста мотиви за национална горделивост през Новата 2019 година!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР