Ръководителят на Американската космическа агенция Бил Нелсън заяви на пресконференция,

...
Ръководителят на Американската космическа агенция Бил Нелсън заяви на пресконференция,
Коментари Харесай

НАСА успешно отклони астероид при тест за защита на Земята

Ръководителят на Американската галактическа организация Бил Нелсън съобщи на конференция, че американската сонда DART е трансформирала орбитата на дребния метеорит Dimorph след конфликт с него в края на септември. Това е огромен прогрес в отбраната на Земята против извънземни тела, написа „ Фигаро “

Мисията DART започва през ноември 2021 година, с цел да тества технологията за отбрана на Земята от метеорити. По време на невижданата задача дребен галактически транспортен съд влезе в траекторията на доближаване към близкия до Земята метеорит Didymos (диаметър 780 м) и спътника му Dimorphos (диаметър 160 м).

Корабът на задачата Dart преднамерено се разруши в задачата си, метеорита Dimorphos. Така апаратът на НАСА съумя да го реалокира, намалявайки орбитата му с 32 минути, сподели ръководителят на галактическата организация Бил Нелсън по време на конференция. Това е „ повратен миг за планетарната отбрана и повратен миг за човечеството “, сподели той.

Безпрецедентна задача

Вече щеше да се счита за „ голям триумф, в случай че (корабът) беше понижил орбитата единствено с към 10 минути. Но той в действителност го понижи с 32 минути “, добави той. С тази задача " НАСА потвърди, че сме съществени като бранители на планетата ", сподели той. Dimorphos, ситуиран на към 11 милиона километра от Земята по време на удара, е с диаметър към 160 метра и не съставлява заплаха за нашата планета.

Ако задачата остава относително скромна в съпоставяне със сюжетите за бедствия от научно-фантастични филми като „ Армагедон “, тази невиждана задача за „ планетарна отбрана “, наречена Dart (стреличка, на английски), е първата, която тества такава техника. Това разрешава на НАСА да тренира при положение, че метеорит заплаши да удари Земята един ден.

НАСА сподели, че това е първият път, когато човечеството съзнателно трансформира придвижването на небесен обект, и първата пълномащабна проява на технология за отклонение на метеорити.

В момента учените не престават да събират данни от опита. / БГНЕС

Вашингтон / САЩ
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР