Ръководителката на Софийска районна прокуратура (СРП) Невена Зартова и четирима

...
Ръководителката на Софийска районна прокуратура (СРП) Невена Зартова и четирима
Коментари Харесай

Ръководителката на Софийска районна прокуратура Невена Зартова подаде оставка

Ръководителката на Софийска районна прокуратура (СРП) Невена Зартова и четирима нейни заместници са подали оставки, заяви Българска национална телевизия.

Новината идва, откакто в петък краткотрайният основен прокурор Борислав Сарафов разпореди на делата в СРП, където се оказа, че е имало, свързани с убития при започване на февруари Мартин Божанов – Нотариус а. Сред тях е и отвод за формиране на следствие по разкритията на Антикорупционния фонд (АКФ) от 2021 година, което огласи скица за въздействие в закрития към този момент профилиран съд.

След убийството на Нотариуса по следствие против хипотетична проведена незаконна група, водена приживе от убития. Парламентът образува краткотрайна анкетна комисия, която да изследва въздействието на Божанов в правосъдната власт.

Във вторник Сарафов, журналиста от АКФ Николай Стайков и арбитър Владислава Цариградска. Още през 2020 година Цариградска дружно с различен арбитър Цветко Лазаров разкриха пред Висш съдебен съвет, че са били заплашвани от Бажонов по отношение на каузи, които са разглеждали.

Сарафов влезе в открит спор със Зартова още предишното лято, откакто беше определен на поста от Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) за правоприемник на уволнения Иван Гешев. Още тогава поради " съществени пропуски в организацията на работа, довели до тежки последствия " в СРП.

Конфликтът сред двамата беше предшестван от формираното в Районната прокуратура досъдебно произвеждане против някогашния началник на столичното разследване Петьо Петров-Еврото , станал главен воин в следствието на Антикорупционния фонд (АКФ).

Именно от това дело бяха отделени материали, по които имаше съмнения даже за закононарушения, осъществени от самия Сарафов. Те по основания в това време механизъм за следствие на основния прокурор.

Миналата седмица избраната от Висш съдебен съвет краткотрайно за прокурор, който да ревизира Сарафов - арбитър Даниела Талева, отхвърли да образува против него, обвързван с парцели на негови близки. Сега следва тя да се произнесе и по данните, свързани с Петьо Еврото.

В края на май предходната година Петров беше притеглен задочно като обвинен за насила и за нелегално потребление на специфични механически средства за събиране на информация. Това стана, откакто някогашната му жена Любена с разкрития за него.

През август от Софийската градска прокуратура, която анулира като незаконосъобразно постановлението за привличането на Петров като обвинен за насила, заради липса на каквито и да е доказателства за осъществено закононарушение, " без даже да има разпит на потърпевш от принудата ".

Накрая против Петров и Павлова останаха обвиняванията, че нелегално са придобили златни монети, конфискувани от предприемача Илия Златанов, за които са знаели, че са обект на закононарушение. Заради свои дейности по аферата " Осемте джуджета " обвинявания за получиха и прокурорите Константин Сулев и Дилян Деянов .

Самият Златанов споделя, че е виждал Сарафов във към този момент закрития столичен ресторант " Осемте джуджета ", употребен от Еврото като офис. Миналата година АКФ в заведението. Тогава Сарафов сподели, че е бил поканен от Гешев там, с цел да бъде сниман с Еврото. Той дефинира заведението като " магистратски ресторант ", тъй като доста негови сътрудници са обядвали там.

Гешев и Сарафов взаимно се упрекват в присъединяване в противозаконна активност около аферите към Петьо Еврото и убития предходната седмица Мартин Божанов-Нотариуса. Преди дни краткотрайния основен прокурор даже сподели, че Гешев " излиза пред скоби " и в двата случая.

През ноември 2020 Зартова, определена за титуляр на управителния пост в Софийската районна прокуратура. Тогава тя беше единствен претендент и Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) единомислещо гласоподава да застане отпред на най-голямата прокуратура в страната за идващите пет години.

Преди това Зартова изпълняваше функционалностите на областен прокурор на София в продължение на година след напускането на предшественика ѝ Радослав Димов, който беше определен от Висш съдебен съвет за началник на Софийската апелативна прокуратура. Преди това, от 2014 до 2019 година, тя беше заместител областен прокурор.

По времето на Иван Гешев като основен прокурор Зартова беше награждавана от него. Тя работи в СРП от 2005 година като преди този момент е била и старши специалист в Народното събрание. Възпитаничка е на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и Първа британска езикова гимназия в София. Преподава като хоноруван помощник в СУ и е щерка на някогашния висш арбитър Явор Зартов, освободен от системата през 1992 година, напомня правният уебсайт „ Дефакто “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР