Ръководителите на центрове за разработка в технологичния и финансовия сектор

...
Ръководителите на центрове за разработка в технологичния и финансовия сектор
Коментари Харесай

От 7 000 до 16 000 лева на месец - какви са заплатите на топ мениджърите в България?

Ръководителите на центрове за разработка в софтуерния и финансовия бранш с оглавиха класацията за най-висока годишна заплата в безспорна стойност, когато става въпрос за мениджърски позиции. Това излиза наяве от разбор на Българската асоциация по executive search (Българската Екзекютив Сърч Асоциация), която следи трендовете на пазара на труда от гледната точка на водачите на фирмите у нас.

През октомври 2022 Асоциацията преглежда по какъв начин са се трансформирали възнагражденията през последните 2 години на база на плановете по executive search, минали през членовете на асоциацията.

Начело на класацията попадат компании главно в софтуерния отрасъл, както и финансов и бранш на услугите. Месечните заплати на водачите на тези компании постоянно надминават равнища от 16 000 лв. на месец , след налози. Отчетлива е разликата със идващия сегмент за управител/CEO на комерсиална компания - те получават към 14 000 лв. чисто на месец.

Най-търсени позиции

Директор на цех или управител на цех е една от най-търсените позиции през последната година вследствие на смяната на макроикономическата среда и геополитическата обстановка, които доведоха да редица бизнес решения в посока пренасяне или разширение на производства, съкращаване на веригите на доставка и заменяне на непознати ръководители с местни специалисти. Възнагражденията започват от 6 000 - 7 000 лв. и могат да надминат равнища от 14 хиляди лв. чисто на месец.

При финансовите позиции се наблюдавафокус върху дълготрайно обмисляне, основано на работа със сюжети, модели за разбор на данни, трансформиране и автоматизиране на процеси. Средното месечно заплащане е със сериозен скок като доближава и от време на време надвишава 10 800 лв. на месец.

Показателен за затвърждаването на финансовата позиция като стратегически сътрудник на бизнеса е фактът, че заплащането надскочи равнището на обичайно по-високите заплати на ИТ шефове.

Възнагражденията на комерсиалните шефове нарастват по-отчетливо в последната година като постоянно изпреварват в заплащането ЧР шефове, които всекидневно са по-търсени и растежът на възнагражденията им е по-осезаем. При тези позиции заплащането се изравнява в период към 10 000 лв. , чисто на месец. Необходимо е да се означи, че при комерсиалните функции основен детайл от възнаграждението е бонусната част, обвързана с продажбите, тъй че в годишен аспект има разлики, които са по-видими.
 Снимка 600207
Източник:

Търсене на все по-стратегически умения при маркетинг позициите

Маркетинг позициите демонстрират търсене на все по-стратегически умения - визионерство, основаване на бранд, препозициониране. С развиването на технологиите и промяната на поколенията, фокусът беше върху по-тактически, цифрови функции. Сега още веднъж има потребност от стратегически, широкоспектърни функции, чиято съществена цел е търсене на нов метод към нова публика, която комуникира по нови канали и с нови послания. В отговор, хората които видяхме за този вид позиции са с хонорари към 9 200 лв. чисто на месец, като ножицата тук е по-тясна.

При ръководителите на верига на доставки равнището на хонорари изостава. В последните месеци и отсега нататък се чака акцент и наклонност към модернизиране и разбирането за тяхното основно място в организацията. В момента заплатите на лидерските функции във верига на възнаграждение варират доста, само че междинните стойности остават относително ниски, на равнища от към 7 500 лева чиста месечна сума.

Бонуси за резултати

За множеството от позииите те са в границите на близо 20-25%, за лидерските функции 30-35%. От значение са присъединяване в благосъстоятелност, пенсионно- или живото-застраховане и други придобивки с по-дългосрочен темперамент. Но все по-често, даже на тези равнища, са полемиките по отношение на еластичност на работното време, дълготрайност на почивката и фамилна грижа.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР