Ръководителите на 27-те страни членки на ЕС, които днес са

...
Ръководителите на 27-те страни членки на ЕС, които днес са
Коментари Харесай

Евролидерите постигнаха компромис за следващия бюджет и плана за възстановяване

Ръководителите на 27-те страни членки на Европейски Съюз, които през днешния ден са на среща на върха в Брюксел, са постигнали и приели компромис, който разрешава да се деблокира обстановката, обвързвана със идващия европейски бюджет и с проекта за възобновяване на Европейски Съюз от коронавирусната рецесия. Новината заяви в четвъртък вечер ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Бюджетът на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година на стойност 1,074 трилиона евро и проектът за възобновяване на стойност 750 милиарда евро бяха признати през юли, само че бяха блокирани от Будапеща и Варшава, които се опълчиха на механизъм, обвързващ изплащането на европейските средства със спазването на правилата и нормите на правовата страна.

" Можем да стартираме в този момент с използването на проекта и с възобновяване на нашите стопански системи. Нашият исторически проект за възобновяване ще води напред нашия зелен и цифров преход ", написа Мишел в Туитър.

Че се е обрисувал компромис стана ясно още преди началото на срещата. В основата му е предложение на Германия като ръководител на Съвета на Европейски Съюз.

Първоначалният вид предвиждаше Европейската комисия да може да предлага прекъсване на бюджетните заплащания към уличената в нарушавания страна. С квалифицирано болшинство това предложение следваше да бъде утвърдено от един до три месеца по-късно от Съвета на Европейски Съюз, с цел да влезе в действие. Предвиждаше се комисията да внася оферти освен при открити нередности, само че и в случаи на закани против независимостта на правораздаването, при случайни правосъдни решения и ограничение на правата на правна отбрана.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР