Ракетите Кинжал не са чудотворно оръжие, което коренно да промени

...
Ракетите Кинжал не са чудотворно оръжие, което коренно да промени
Коментари Харесай

Руското оръжие чудо: какво могат хиперзвуковите ракети Кинжал


Ракетите " Кинжал " не са чудотворно оръжие, което радикално да промени хода на войната в Украйна. Но са ясно обръщение на Путин към Запада, тъй като могат да стигнат до всеки град в Европа за няколко минути. Интервю с специалист.

Какво знаете за потреблението на ракетите " Кинжал "?

Франк Зауер: През уикендa, по-късно стартира да приказва за две. CNN заяви, че американските публични лица били удостоверили това. Американският министър на защитата Лойд Остин сподели в неделя, че нито може да удостовери, нито да отхвърли информацията. Украинците пък потвърдиха информацията. Но няма надеждно удостоверение от самостоятелна трета страна. Кадрите, които Русия даде като доказателство за офанзивата, демонстрират нещо друго: вижда се плантация в Източна Украйна, а видеото е на повече от седмица. Това прави крайната оценка още по-сложна. В момента обаче съм податлив да позволи, че тази офанзива фактически се е случила.

По какво се отличават хиперзвуковите ракети?

Франк Зауер: Терминът е верен, само че и подвеждащ. Хиперзвуково е всичко, което се движи пет пъти по-бързо от скоростта на звука. Почти всяка балистична ракета е хиперзвукова в даден миг от траекторията си. Проблемът с термина “хиперзвуков ” е, че мнозина по-късно се сещат за хиперзвуковите плъзгащи се ракети или така наречен Scram Jets. (свръхзвуков въздушно-реактивен мотор с непрекъснат поток на горивото). Случаят с “Кинжал ” обаче не е подобен.

Защо?

Франк Зауер: При плъзгащата се технология в орбита се изстрелва балистична ракета, след което се освобождава бойна глава - която след това към този момент не следва балистичната траектория, а се плъзга през атмосферата. В резултат на това бойните глави са доста по-лесно управляеми, могат да вършат по-големи завои и да правят тип вълнообразно придвижване в атмосферата. Това прави мъчно да се планува къде ще ударят. Изключително мъчно става и прихващането им от системите за противоракетна защита.

Казано по-просто, скрамджетът е тип реактивен мотор, в който горивото се впръсква с висока скорост с висока въздушна компресия - без да има движещи се елементи като турбина с гребни колела. Това се среща в актуалните хиперзвукови крилати ракети. Много е мъчно, всъщност съвсем невероятно, да се отхвърлен такива ракети със съществуващите системи.

Хиперзвуковите плъзгащи се ракети и крилатите ракети със скрамджет в действителност са връх на технологиите. Но: и двете механически характерности не се отнасят за „ Кинжал “.
Редакцията предлага
Какви са характерностите на ракетите " Кинжал "?

Франк Зауер: „ Кинжал “ е ракета със междинен обхват на деяние, вид „ Искандер “, която е преобразувана за аеробалистична приложимост и стартиране от аероплан. Това не е високотехнологично оръжие знамение, тъй като технологията датира от 80-те години на предишния век и съветската войска я е приспособила. За някои от по-интересните качества на оръжието - като отделянето на примамки да вземем за пример - единствено се спекулира.

Не знаем всички отличителни характерности на тази ракети. Но въпреки всичко може да се каже: във военно отношение те не са в положение да „ трансформират радикално “ хода на войната в Украйна, а на първо място съставляват политически сигнал към Запада, тъй като системата може да доближи до всеки град в Европа за няколко минути. Но, несъмнено, това беше известно и преди войната.

Могат ли противовъздушните системи на Запада да откриват тези ракети?

Франк Зауер: Най-модерната версия на американската система Patriot, с която разполага и немският Бундесвер, по принцип има способността да прехваща балистични ракети. Колко положителни са вероятностите на процедура това да се случи, не се ангажирам да кажа изрично. Предполагам, че в Европа сме значително уязвими от сходни закани. Между другото, за такива случаи преди време разполагахме с Договора за очистване на ракетите със междинен обхват на деяние, който забрани сходни типове ракети, с цел да не се заплашваме взаимно с тях. Затова до неотдавна не се постановяваше да мислим за защита в Европа. За страдание действието на контракта бе прекъснато през 2019 година

Какво значи потреблението на тези ракети за украинската войска и за популацията там?

Франк Зауер: Няма огромна разлика във военно отношение. Независимо дали идва по-бавна крилата ракета или бойна глава, летяща със свръхзвукова скорост - най-после постоянно има опустошения, гибел и страдалчество.

Какво значи това за западната отбранителна политика?

Франк Зауер: В средносрочен и дълготраен проект би трябвало да се случат две неща. Като част от цялостната промяна на курса в Европа военните качества би трябвало да бъдат разширени, с цел да станат по-отбранителни. Противоракетната защита би трябвало да бъде съставен елемент от тази промяна на курса. Но с цел да не се окажем в нова безкрайна конкуренция във въоръжаването, би трябвало от позицията на силата да намерим ефикасни съглашения за надзор над въоръженията, които да ни пречат да попаднем в положението, в което бяхме през 80-те години на предишния век - и което по-късно беше преодоляно с Договора за очистване на ракетите със междинен обхват на деяние.

По това време ракетите със междинен обхват в Европа служеха като, което може да настъпи единствено след минути. Никой не желае да се върне там.

Така че, с изключение на военни качества, имаме потребност от дипломатически старания и създаване на доверие, с цел да можем още веднъж да се оправим без тази взаимна опасност. Но това ще отнеме години и десетилетия. Сега Путин изхвърли последния излишък на доверие, който съществуваше, и който стартира да се разпада на съставни елементи още преди войната. Затова би трябвало да стартираме от нулата.

*Доктор Франк Зауер е старши теоретичен помощник в университета на Бундесвера в Мюнхен.

*****

Разгледайте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР