Ракетата “Фалкън 9 излетя в 12:06 ч. българско време от

...
Ракетата “Фалкън 9 излетя в 12:06 ч. българско време от
Коментари Харесай

УСПЕХ: СпейсЕкс изстреля кораба Карго Драгън до МКС и завърши 2021-ва година без провали!

Ракетата “Фалкън 9 ” излетя в 12:06 ч. българско време от Площадка №39А на космодрума Кенеди. Това бе дебютен полет за първата степен “B1069 ” на тази ракета – в последно време е необичайност СпейсЕкс да изстрелват чисто нови носители без нито един рециклиран съставен елемент. Нямаше никакви отклонения по време на полета, като “B1069 ” извърши меко кацане върху плаващата платформа “Просто прочети инструкциите ” – общо 100-тно за СпейсЕкс след 21-ви декември 2015 (преди тъкмо шест години!), когато за пръв път ракетна степен на Мъск се приземи след орбитална задача върху наземна площадка. 

Самият бизнесмен не смяташе, че възвръщаемостта ще стане толкоз рутинна и сполучлива. Илон Мъск предполагаше, че към 60% от ракетните степени ще съумяват да извършат меки кацания, само че 40% от тях ще се разрушават. Макар че през днешния ден неведнъж достижението бива омаловажавано от критици и злобари, ретроракетното кацане на първа степен е извънредно комплицирана задача. Представете си, че дистанцията сред Земята и космоса се равнява на височината на небостъргач. При подобен мащаб размерите на ракетата “Фалкън 9 ” биха били сравними с тези на шивашка игла и след рухването от върха на небостъргача тя би трябвало тъкмо да нацели площадка с размер на пощенска марка. 

Но това, което другите аерокосмически корпорации и държавни организации го считаха за невероятно или най-малкото за толкоз комплицирано и оскъпяващо полета, че не си коства да се занимават с него, СпейсЕкс го трансформира в рутина. Днес първите степени доста рядко се разрушават – и всяка повреда при кацане се възприема от компанията за голяма загуба. Все отново Илон Мъск разчита на тези ракетни степени, с цел да изстрелва личните си спътници “Старлинк ” и по този начин да пести пари от производството на нови носители. Сега невъзвръщаемите съставни елементи на “Фалкън 9 ” са само вторите степени – обтекателите също се прибират след полет откакто кацат с парашути в океана. Преди време биваха прихващани с великански мрежи, а в този момент просто се вадят от водата. 

Но да се върнем на днешния старт. В космоса бе изведен товарният транспортен съд “Карго Драгън ”, който транспортира 2 948 кг хранителни запаси за астронавтите, включително прясна храна и научни опити. Сред тях участват опит с протеинови кристали, който цели подобряването на противотуморните лечебни способи, както и специалнен биопринтер, който някой ден може да се употребява за принтирането на тъкани непосредствено върху рани, подпомагайки тяхното зарастване.

Скачването на кораба е планувано за на следващия ден, 22 декември, почти в 11:30 ч. българско време, като “Карго Драгън ” ще се стикова към адаптера “IDA-3 ” на американския модул “Хармъни ”, част от сегмента на Съединени американски щати на МКС. Корабът ще остане прикачен към станцията в продължение на месец, след което през януари ще се завърне на Земята.

Равносметката е следната: през 2021-ва година Илон Мъск пое огромна част от транспортните потребности на НАСА. От януари до декември СпейсЕкс организира шест полета на кораби от серията “Драгън 2 ” – две експедиции на “Крю Драгън ” с астронавти и четири товарни задачи на “Карго Драгън ”. Единствената друга американска компания, способна да извежда товари до МКС, е Нортроп Груман – нейните кораби “Сигнус ” летяха двукратно през актуалната година. А що се касае до пилотираните орбитални стартове, към момента никой различен частник не е потвърдил, че го може. Корабът “Старлайнър ” на Боинг дори не съумя да организира изпитателна безпилотна мисия… 

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР