Ракът на панкреаса заема четвърто място по смъртност сред онкологичните

...
Ракът на панкреаса заема четвърто място по смъртност сред онкологичните
Коментари Харесай

Ракът на панкреаса е 4-ти място по смъртност сред онкологичните заболявания у нас

Ракът на панкреаса заема четвърто място по смъртност измежду онкологичните болести в България, нареждайки се след рака на белия дроб, дебелото черво и гърдата по този индикатор. Тенденцията при заболеваемостта и смъртността от болестта продължава да се утежнява с повишаването на неговата периодичност. За съпоставяне в международен мащаб ракът на панкреаса е на седмо място по смъртност от всички онкологични заболявания.

Данните бяха оповестени по време на Националната конференция по онкология на тематика „ Карцином на млечна жлеза. Карцином на стомаха и панкреаса. Колоректален карцином “, която се организира на 18 и 19 ноември 2022 година в София. Форумът се провежда от Българското онкологично научно сдружение (БОНД) ден след Световния ден за битка с рака на панкреаса – 17 ноември.

По данни на GLOBOCAN към 2020 година новозаболелите от рак на панкреаса в България са 1353, а умрелите в резултат на болестта – 1239. Високият % смъртност се дължи на обстоятелството, че ракът на панкреаса протича безшумно, като признаците се демонстрират доста късно. Често болестта се хваща инцидентно по време на ехография по различен мотив, като нерядко към този миг то към този момент е в напреднало положение, в това число с разсейки в организма – най-много в черния дроб.

Сред постоянно срещаните признаци на заболяването са: повтаряща се мъка в стомаха, болежка в региона на гърба сред лопатките, гадене, отичане на корема, куркане на червата и газове, смяна в изпражненията, периодично повтаряне на запек с диария.

Възможно е тези признаци да са свързани със напълно различен проблем, само че експертите предлагат при всяко сходно недоволство, траяло повече от няколко дни, да се посети гастроентеролог. Когато се хване в точния момент, опциите за по-дълго управление на рака на панкреаса са по-големи.

„ При диагностициран рак на панкреаса, от изключителна значимост е да се направи стадиране на болестта със модерни способи посредством скенер на гръден панер и стомах с контрастно вещество. Обикновената ехография и рентгенова фотография не са задоволителни. Прецизното стадиране ни оказва помощ да преценим дали болестта е лимитирано в панкреаса или има разсейки, с цел да се реши какво лекуване да се организира. “, показа проф. доктор Асен Дудов, ръководител на Българското онкологично научно сдружение, по време на събитието.

Конференцията ще продължи и на следващия ден (19 ноември), като и през двата дни водещи специалисти в страната ще имат опция да дискутират актуалните благоприятни условия за лекуване и надзор както на рака на панкреаса, по този начин и на други болести като рака на млечната жлеза, колоректалния карцином и рака на стомаха. И четирите болести са измежду водещите 10 онкологични болести по заболеваемост и смъртност както в международен мащаб, по този начин и в България.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР