Ракът на гърдата е тема, която предпочитаме да не обсъждаме.

...
Ракът на гърдата е тема, която предпочитаме да не обсъждаме.
Коментари Харесай

Доц. д-р инж. Кристина Близнакова и борбата с рака на гърдата: Добре дошли в бъдещето!

Ракът на гърдата е тематика, която избираме да не обсъждаме. Все отново това е нещо, което на нас не може да ни се случи. И за какво, за бога, да провокираме ориста с мисли и думи за него, като можем да си приказваме за по-приятни неща?!

Живеем в XXI век, достатъчно образовани и интелигентни сме, с цел да знаем, че написаното нагоре е всичко друго, само че не и съответна позиция.

Що се касае до женско здраве, информираността, превенцията и ранната диагностика, са нещо извънредно значимо. Затова ни се желае да ви представим една жена, която прави доста, и то в България.

Доц. доктор инж. Кристина Близнакова е основател на плана MaXIMA, който се управлява от учени от Техническия университет във Варна в партньорство с утвърдени университети в Белгия и Италия. В основата на плана е компютърното моделиране на злокачествени тумори. Целта е тези модели да бъдат употребявани за възстановяване на актуалните техники за ранна диагностика на рак на гърдата. Тримерната и фазово-контрастната мамография са реформаторски способи, чието потребление би асъдействало за ранното разкриване на рак на гърдата и за своевременното му лекуване.

Това би могло да докара до понижаване на високия % смъртност, породена от заболяването.

Основна заслуга за цялостната концепция на MaXIMA има доц. Кристина Близнакова, а реализирането на плана става допустимо с помощта на европейско финансиране на стойност 998 050 евро. Преди да стартира работа по плана, доцент Близнакова приключва магистратура и докторантура в Гърция, там провежда и изследователска активност. Решава обаче да се върне и да работи в България. Тя е носителка на премията за млади учени " Мария Склодовска-Кюри ".  Доц.Близнакова е отличена от Европейската комисия в категория " Принос за по-добро общество " измежду 200 други учени.

MaXIMA е част от осведомителната акция на Европейска комисия #investEU, целяща да показа действителния резултат от европейското финансиране посредством сполучливи планове, които усъвършенстват живота ни осезаемо.

Проект MaXIMA приключва през декември тази година. Той включва основаването на база данни, която досега съдържа над 180 модела на злокачествени тумори на гърдата. След приключването на MaXIMA базата данни ще бъде предоставена за свободно прилагане на проучвателен групи, лекари и компании, разработващи техника за диагностика.

С поддръжката на Представителство на Европейската комисия в България

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР