Ръжта няма как да се сбърка с другите посеви. Нейните

...
Ръжта няма как да се сбърка с другите посеви. Нейните
Коментари Харесай

Здравословни ползи от ръж

Ръжта няма по какъв начин да се сбърка с другите посеви. Нейните класове са по-дълги от тези на пшеницата и ечемика и са с доста дълги осили. Зърната ѝ са удължени, а на цвят са сивозеленикави.

Освен като храна, ръжта, дружно с пшеницата, се употребява в сватбени обреди, а на Коледа се кади с ръженица и с нея връзват овошките, с цел да родят повече.

У нас ръжта е по-слабо публикувана и редовно се измества от пшеница. Отглежда се най-много в полупланинските и планински региони на Софийска и Благоевградска област. Сортът е Данае и идва от Румъния.

Ръженият самун е хем апетитен, хем потребен. При приготвянето на брашното, в процеса на мелене на зърното, се резервира зародишът и външната обвивка.

Така се съхранява благосъстоянието на биоактивни нутриенти, фибри, витамини и минерали, от които е лишено рафинираното брашно. В него има още калий, натрий, желязо и доста витамини.

Ръжените зърна, ядки и брашно са здравословни зърнени артикули. Освен че засищат, те носят на организма и диетични фибри. Те спомагат за очистването на организма и поддържането на здравословна чревна флора.

 Ръжен Хляб

Ръженият самун съдържа 4 пъти повече желязо спрямо белия. Честата му консумация намалява риска от диабет с помощта на високото наличие на разтворими хранителни влакнини, както и посредством възстановяване чувствителността на клетките към инсулин.

Все по-често хората страдат от занижени равнища на фибри. Приемът на артикули от ръж поправят това. Това е една самобитна предварителна защита на сърдечно-съдови болести, посредством намаление равнищата на холестерола.

Разтворимите влакнини, които се съдържат в ръжените зърна, забавят храносмилането и му дават повече време за обработка от смилателните ензими.

Подобно забавено разграждане на нишестето пък изключва отклонения на концентрацията на глюкоза в кръвта. Ръженият самун се предлага при диабет, защото гликемичният му показател е в пъти по-нисък от този на пълнозърнестия пшеничен.

Съдържанието на лизин в ръжта работи противовирусно. Тази аминокиселина взе участие във възобновяване на тъканите, усъвършенства усвояването на калция и играе значима роля в белтъчния синтез.

При потреблението на артикули от ръж се понижава доста рискът от развиването на хипертония и се отстраняват предпоставките за инсулт.

Освен като храна, ръжта се употребява и в националната медицина. С нейните цветовете и класовете се подготвят отвари и настойка. Те се ползват при разнообразни болести на дихателната система, заради своето отхрачващо деяние.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР