Радостин Чолаков работи върху проект завиртуална машина, иска да става

...
Радостин Чолаков работи върху проект завиртуална машина, иска да става
Коментари Харесай

Шестокласник от с. Барутин получи 2400 долара от Google

Радостин Чолаков работи върху план за

виртуална машина, желае да става програмист

12-годишен възпитаник от доспатското село Барутин получи награди от Гугъл. Радостин Чолаков от главното учебно заведение “Никола Вапцаров ” заслужил специфичното внимание от колоса поради основаните от него приложения за платформата Гугъл Assistant.

Невръстният програмист е

направил

мобилната игра

RSG Chess и The

Funny Jester

За да подтикват творчеството на Радостин, от компанията му изпратили фирмена тениска, грамота, както и ваучери на стойност 2400 $ с предел до 200 щатски $ месечно. Той може да ги употребява в платената платформа за нововъведения Гугъл Cloud, с цел да развие плановете си.

“Вече употребявам ваучерите. Работя върху план за виртуална машина ”, изясни Радостин. Захванал се и с разработка на приложение за мобилни телефони, което прави фотоси на даден обект и то разпознава кой е той.

Приложението му за играта шах станало инцидентно. Били му сложни решенията на логаритми в джава скрипт. Помолил вуйна си и нейния брачен партньор, които са програмисти в Пловдив за малко помощ. Постепенно конструирал самичък играта и я пуснал в Гугъл Play. Получил дребна премия, а по-късно и заема.

Малкият програмист продължава да я развива до равнището, което от компанията желаят. Очаква скоро вместо фирмени атрибути да получи Гугъл Home устройство. То е дребен образован високоговорител, захранван от интелигентния гласов помощник на Гугъл Assistant, и с него се приказва в действително време, без да пишеш. Условието да го получи обаче е

приложението,

което създава,

да е на 2 езика

За предпочитане е те да се приказват от доста хора. Радостин се справил с британския, който към този момент владее добре, а благодарение на книжни речници и интернет съумял да направи и версия на съветски.

“Наградата не е най-важната. И без премия бих програмирал. Когато ми купиха компютър, вуйна Елица ми сподели някои неща, само че защото живее в Пловдив, продължих да се изучавам с четене и гледане на просветителни клипове в ютюб. Сам се срещнах с съвсем всички езици за програмиране, които се употребяват за основаване на стратегии, управляват държанието на машина, осъществят логаритми тъкмо или във тип на човешка връзка ”, изяснява шестокласникът. Получената премия обаче го насърчила в заниманията му.

“Бях толкоз

благополучен, като

видях пратката

от Ню Джърси,

че си направих самичък клип на телефона и считам да го пусна в някоя платформа, бях в еуфория ”, пали се момчето. От този миг нататък за селското момче няма никаква алтернатива в каква посока да се развива. Иска да става програмист.

Въпреки че живее в едно от най-големите села в Родопите, той е единственият, който програмира в Барутин, и няма с кого да контактува и да разменя хрумвания и мисли. Често се свързва виртуално с групи за шерване на хрумвания и логаритми. Тъй като в тях са най-вече възрастни хора, Радостин крие, че е дете. “Така ме вземат на съществено и споделят по-сложни задания и аргоритми, желаят ми препоръки ”, намигва Радостин.

В учебното заведение в селото няма и възпитател с такива умения. Вместо това

самият възпитаник

оказва помощ на

учителите, когато

им “забият ”

компютрите

Радостин е издирван в селото за преинсталиране на компютърни стратегии и софтуери, почистване на вируси и така нататък Тъй като има доста хора в чужбина, околните им го търсят да им оправя проблеми със скайп и вайбър, с цел да могат да контактуват гратис от разстояние. Преди дни решил проблем с компютъра на селската библиотека.

Радостин към този момент трета поредна година печели първо място в регионалния кръг от националната олимпиада по математика. Има грамоти и предметни награди от инспектората за положителни представяния на районно равнище. Събрал е цяла директория с грамоти.

“Връщам се от учебно заведение и в случай че имам домашни, първо тях пиша, а по-късно употребявам времето си за програмиране ”, споделя момчето. В бележника му

няма нито една

оценка, друга

от отличен

След това оказва помощ на по-малкия си брат Слави в уроците и в случай че им остане време, излизат да карат колело или да поиграят футбол, защото други занимания в селото няма. Отскоро се пробва да учи и брат си, който е в първи клас, да програмира. Съветите на баткото към по-малкия са: да научи британски, да развива мисленето си посредством решение на задания, а по-късно да се опитва да “коди ”.

“Всичко самичък си прави. Компютър му купих преди 4 години. Той обаче доста четеше книги и решаваше задания още като дребен. Не става да програмираш единствено с умения на компютър, би трябвало и четене на книги ”, сподели татко му Лозан, който работи в дърводелски завод.

Майка му Стефана пък е шивачка. И двамата били отлични възпитаници по математика, само че фамилиите им нямали опция да ги поддържат да учат висше обучение.

Родителите още занапред са загрижени за бъдещето на сина си, защото учебното заведение в родното им село е до 7-и клас. За да се развива в насоката, която самичък си е избрал, би трябвало да иде в огромен град, а е прекомерно дребен да живее самичък.

“Не е наложително да изучавам в чужбина, може и в България да си изучавам и работя, като порасна, като програмист. Всичко става в интернет ”, споделя Радостин. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР