Радослав Шулц е известен като един от водещите концертмайстори в

...
Радослав Шулц е известен като един от водещите концертмайстори в
Коментари Харесай

Двама концертмайстори ще бъдат солисти на Оркестъра на Класик ФМ радио за откриването на новия сезон

Радослав Шулц е прочут като един от водещите концертмайстори в Европа. Роден в Полша, той получава първите си уроци по цигулка на 8-годишна възраст от своята майка. Печели награди на редица интернационалните състезания по цигулка, а през 1999 година е назначен от Лорин Маазел за първи концертмайстор на Симфоничния оркестър на Баварското радио. Работата с музиканти като Карлос Клайбер, Марис Янсонс и Рикардо Мути въодушевява Шулц да се насочи и към дирижирането. През 2002 година Сър Колин Дейвис го предлага за влиятелната Виенска музикална академия, където Шулц учи в класа по диригентство на Леополд Хагер.
В момента Радослав Шулц е артистичен шеф на Камерния оркестър на Баварското радио и на ансамбъла Camerata Europeana в Щутгарт. В работата си с този оркестър Шулц неколкократно е изпълнявал музика от българския композитор Радослав Лазаров.

Мила Георгиева стартира да свири на цигулка още на 4-годишна възраст. Първите й изяви на сцената са осъществени с отбор «Софийски солисти» и огромния български цигулар Минчо Минчев, с който Мила свири в дует. На 14 години отпътува за Ню Йорк, където учи в Джулиард Скул, а по-късно се реалокира в Гилдхол скул - Лондон. През 2002 година Мила Георгиева става най-младият концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт. Активната й кариера на солист е обвързвана с влиятелни европейски оркестри като Гевандхаус оркестър - Лайпциг, Бамбергския симфоничен оркестър, Цюрихския камерен оркестър и други През последните години тя е постоянен солист на Оркестъра на Класик ФМ радио. Цигуларката е майка на три деца и живее със фамилията си в Лондон.
Цикъл „ Концертмайсторите “
„ Концертмайсторите “ се организира от 2002 година. През годините в него са взели участие водещи международни звезди на класическата музика: Найджъл Кенеди, Пинкас Цукерман, Максим Венгеров, Шломо Минц, Ричард Клайдерман, Пепе Ромеро и други След едногодишно спиране през 2011 година, цикълът бе обновен с помощта на поддръжката на Столичната стратегия „ Култура “. През последните години в цикъла се изявиха цигуларите Елин Колев, Веско Пантелеев – Ешкенази и Светлин Русев и други Програмите „ Българска класика “ и „ Млади гении “ от цикъла „ Концертмайсторите “ 2014 бяха показани с огромен триумф на влиятелния музикален фестивал „ Европейски дни на културата “ във Франкфурт на Майн (Германия).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР