Радослав Крумов, търговски директор на Спиди, разказва пред Money.bg за

...
Радослав Крумов, търговски директор на Спиди, разказва пред Money.bg за
Коментари Харесай

Как изглеждаше 2020 г. през погледа на куриерите?

Радослав Крумов, търговски шеф на Спиди, споделя пред Money.bg за провокациите през миналата година и по какъв начин ще се трансформират куриерските услуги в бъдеще

- Куриерският бизнес у нас изпрати евентуално най-натоварената година в историята си. Как изглеждаше тя?

- Да, предходната година несъмнено може да се характеризира с нарастване на работата на куриерите. Ясно е, че към досегашните мотори на бизнеса, се добави и резултатът на международната пандемия.

За мен персонално обаче по-интересни са не съответните данни и цифри, а фактът че за настройките на търговците и навиците на потребителите се трансформираха доста бързо - за няколко месеца все едно минаха няколко години.

Сега е съвременно да се приказва за " нова нормалност ". Трябва да се има поради, че в действителност имаме нова действителност, а всяка нова действителност има потребност от време, с цел да се трансформира в нормалност. И това съгласно мен е главната поука от 2020 година

- Как ще се промени куриерският бизнес у нас (и по света) в подтекста на резултатите от пандемията?

При затварянето се следиха най-малко три феномена, които доста натовариха структурата ни.

Единият е нарастване на каузи на пратките до адрес. Ясно е какъв е резултатът от това - няма да влизам в детайлности.

Вторият е понижение на междинния брой колета доставяни на един адрес. Причината е че доставяме повече на домашни, в сравнение с служебни адреси. Ефектът също е явен.

Третият е увеличеното приблизително време за доставка на една пратка на адрес. Отново резултат от това, че доставяме на голям брой частни жилищни адреси.

Всичко това докара до спомагателни разноски за личен състав и транспортни средства. Разбира се, всеки разход в актуалната икономическа логичност, се калкулира в крайната цена. Затова, доставката до адрес се трансформира в Премиум услуга и разумно коства по-скъпо.

Спиди обаче има и осъзнава и обществената си отговорност като куриерска компания. Затова поддържаме ниски цени за доставка офис - офис/автомат, тъй като в този сегмент, по-ниските разноски ни го разрешават. И да, аз имам вяра, че тази услуга и цената ѝ би трябвало да е такава, че всеки да може да има достъп до нея, освен на доктрина, само че и на процедура.
 Снимка 517064
-Ще останат ли навиците и трендовете, основани от пандемията, дълготрайни?

- Не разбирам за какво развиването на куриерския бизнес се свързва единствено с пандемията. Тя несъмнено форсира процесите на повишаване на размерите, за които всички оператори не бяха готови, най-много за колета до адрес.

В същото време обаче, от позиция на технологиите и общия тренд на развиване на промишлеността, в " Спиди " бяхме готови за бързо възходящ пазар. Фактът е, че браншът се развиваше с бурни темпове и преди 2020-та година.

Моята персонална визия, като търговски шеф на " Спиди " и основател на " Рапидо " и е следната:

В близко и приблизително бъдеще ще следим мощна диверсификация и динамичност в бизнеса. Със сигурност, сходна обстановка ще отвори порти за нови играчи, само че и за нови услуги в размера на универсалните пощенски и на куриерските услуги. Трябва да отбележа и увеличаващото се търсене в сегменти, които бих нарекъл дребни сега - доставка на храни и доставка в границите на същия работен ден. Вече следим развиването на доставчиците на храна към " профилирани " градски доставки на покупки, да вземем за пример.

Допълнително, ще се появяват от ден на ден " интегратори ", които ще употребяват съществуващите огромни местни и интернационалните мрежи, само че ще се пробват да дават лична добавена стойност на клиентите във връзка с разпределение на трафика, потребителско обслужване, по-гъвкави софтуерни решения и други

И, несъмнено, развиване на трансграничната електронна търговия, която и без пандемията беше най-бързо развиващия се сегмент, а в този момент следим и ускорение.

Ако би трябвало да обобщя: от всичко разказано нагоре: ще завоюва клиентът - спедитор и адресат.

Конкретно в " Спиди ", в кратковременен и средносрочен проект, ние имаме предпочитаната задача да задоволим търсенето на услугите и да обезпечим потенциалите и качеството. Разбира се, в случай че желаеме да се впишем в бъдещия свят на доставките и продажбите на електронната търговия, с изключение на в логистична мощност, ще би трябвало да влагаме интензивно и в развиване на различни мрежи за доставка и софтуерни решения за консолидиране на най-разнообразни търговци.
 Снимка 517066
- Какво получаваха и изпращаха най-често вашите клиенти?

- Преди да се отговори на този въпрос е редно да посочи, че с цел да приказваме за статистика, е належащо да имаме данни, в това число за наличие на пратките, а тази информация не постоянно се дава от клиентите. Краткият отговор на този въпрос е: Клиентите изпращат всичко.

Това важи изключително след първият lock-down, когато с изключение на обичайните клиенти и артикули към този момент виждаме да се търгуват отдалечено и артикули, за които сме привикнали да се продават най-вече в магазини.

Традиционно в България, над 75% от пратките, изпращани по пощальон са до 3 кг. Точно този факт е повода да поддържаме ниска цена в единна теглова категория от 0 до 3 кг.

- Ще нарастват ли куриерските услуги с оглед все по-голямата им натовареност?

Няма еднопосочен отговор на това дали ще нарастват или не куриерските услуги. Едно нещо коства толкоз, за колкото можеш да го продадеш. Затова и ясно се вижда разликата на пазара в България. Компаниите сами дефинират цените си, по отношение на вътрешни фактори и планове, а клиентите имат избор и на услуги, и на качество, и на цени. Така или другояче, има фактори, които не могат да бъдат неглижирани, най-малкото заради инфлацията която съществува сега и доста по-голямата такава, която се задава зад ъгъла. През последните години, Спиди постоянно се е придържал към няколко съществени правилото на ценообразуване: бистрота, досегаемост и предсказуемост.

Говорейки за цени, би трябвало да се има поради и разграничението на услугите, за което към този момент говорихме - на съществени и Премиум.

Под " съществена " услуга, разбирам доставка с минимално количество интервенции, употребявайки допустимо по-малка част от мрежата и допустимо по-малко човешка интервенция. Популярно, за публиката, това е доставка от офис до офис или автомат. В този сегмент, имаме по-малко разноски и можем да предоставим извънредно преференциална цена, безусловно последна цена към 3 лв..

Останалите услуги, които предлагаме имат по-малка или по-голяма добавена стойност и надлежно би трябвало да се заплати повече за нея. Най-елементарното - ангажирането на чиновник за взимане от адрес или доставка до врата, носи спомагателни разноски.

- Наблюдавате ли нараснал интерес към " Спиди " автоматите поради терзанията на част от клиентите да поддържат връзка с куриери?

Логистичната мрежа на " Спиди " покрива 100% от територията на страната със своите над 500 офиса и автоматизирани пощенски станции и тя непрекъснато се разраства - т.е., сигурно мога да кажа, че опитът ни в тази посока е достоверен.

Автоматите са част от бъдещето на промишлеността. В доста страни в Европа, изключително в Скандинавия, те са желани пред офисите на куриерите. Използването на автомати е обвързвано с потребителски настройки и държание, което се трансформира мъчно. На сътрудниците ни във Франция, да вземем за пример, им лиши 8 години, с цел да доближат по-забележителни размери на колета във автомат. Освен горното, с цел да е сполучлива една мрежа от автомати, са нужни вложения и неизменност в развиването на мрежата.

Нашият проект е през 2021 година да имаме 100 работещи автомата. Тази численост ни носи положително покритие на окръжните градове, само че никога няма да се ограничим при бъдещото развиване на мрежата, нито като вложения в машини, нито в прилежащото им обслужване.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР