Радослав Фурнаджиев е един от 36-те докторанти в Техническия университет

...
Радослав Фурнаджиев е един от 36-те докторанти в Техническия университет
Коментари Харесай

Млад пловдивски учен работи с облаците

Радослав Фурнаджиев е един от 36-те докторанти в Техническия университет – филиал Пловдив и като IT-специалист крепко се е „ вкопчил “ в огромните осведомителни облаци.

Неговите ползи са ориентирани към огромните калкулации, към сървърите, към компютърната инфраструктура.

От няколко години той се занимава с интеграция на разнообразни програмни приложения и ги построява в така наречен облак.

„ Всеки може да вземе чартърен сървъри от най-големите компании в нашата област – Amazon, Microsoft, Гугъл. Те имат лични огромни центрове за обработка на данни, които общо се назовават облак. Така доста бизнеси с минимална първична инвестиция могат да построяват нещо ново с инфраструктурата, която им се дава наготово. В Техническия университет – филиал Пловдив  си направихме дребна облачна среда с наличните двадесет сървъра. На тях сме качили платформа в която потребителят може да вземе част от нашите запаси и да ги употребява незабавно. “ – изяснява Радослав Фурнаджиев.

Младият докторант взема решение да готви дисертация, с цел да разшири кръгозора си. Убеден е, че тази опция му дава повече кариерни вероятности.  „ Във компанията имат очакване когато разработваш нещо, то да носи облага. А в университета мога да се занимавам с неща, които не носят облага и съм по-неограничен в мисленето си. Имам свободата да проучвам.  Не е наложително резултатите, които получа да са незабавно използвани. Имам опцията да дам нещо ново в човешкото знание. “ – споделя той.

Общата устременост на дисертацията му са облачните калкулации. Тя се споделя „ Изследване на архитектури и способи за тестване на контейнерни приложения, основани на микроуслуги “. Контейнернизираните приложения са иновация от последните години. Това е нов метод за „ пакетиране “ на програмни приложения, с цел да се изпратят някъде да се извършват. Според докторант Радослав Фурнаджиев и научния му началник доцент доктор Митко Шопов дисертацията към този момент е съвсем подготвена. Той евентуално ще преведе дисертационния си труд и на британски език, с цел да доближи новото му знание до по-широк кръг от експерти по света.

Добавената научна стойност на господин Фурнаджиев ще бъде скъпа там, където има потребност да обработват голямо количество данни за допустимо най-кратко време. „ Тези осведомителни пулсации ги има в доста браншове. Например при финансовите технологии и разбори, в медицината, промишлеността. Искам да схвана и науча облачните технологии да работят по-добре за индивида. Големите компании няма да ми дадат опция да прегледам техните сървъри и хардуера им като цяло. Затова сме си създали пример на такава среда в университета. Така ще можем да създаваме нови програмни приложения, служещи на всички, които имат потребност от тях. “ – заключи младият теоретичен служащ.  
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР