Радикалното палестинско движение Хамас изключи възможността за освобождаване на заложниците,

...
Радикалното палестинско движение Хамас изключи възможността за освобождаване на заложниците,
Коментари Харесай

„Хамас“ ще освободи заложниците само при край на войната в Газа

Радикалното палестинско придвижване " Хамас " изключи опцията за освобождение на заложниците, до момента в който не получи гаранции за преустановяване на израелското нахлуване в линията Газа и отдръпване на всички израелски въоръжени сили от анклава, съобщи Ройтерс. Агенцията посочи, че по този метод ислямистката формация е останала на твърдата си позиция и след диалозите сред Израел и представители на Катар и Египет.

" Изходът от срещата в Париж зависи от единодушието на окупаторите (Израел) да прекратят всеобхватната си експанзия в линията Газа ", съобщи за Ройтерс високопоставеният представител на " Хамас " Сами Абу Зухри.

Ройтерс показва, че за момента не е ясно дали в случай че това изискване бъде изпълнено, " Хамас " ще освободи всички или някои от 123-мата заложници, които съгласно Израел към момента се намират в плен на ислямистите в Газа. " Хамас " към този момент съобщи, че ще освободи израелските заложници, единствено в случай че Израел пусне на независимост хилядите палестинци, държани в неговите затвори от съображения за сигурност.

Пожелал анонимност палестински представител, който е осведомен с договарянията, споделя за Ройтерс, че с цел да подпише анекс към съглашението за помирение от ноември, в границите на което тогава освободи десетки заложници, " Хамас " желае Израел да се съгласи на завършек на войната и евакуиране на всичките си военни елементи от линията Газа. Източникът прецизира, че не е наложително изискванията да бъдат изпълнени неотложно.

Евентуалното съглашение би трябвало да бъде утвърдено от Катар, Египет и Съединени американски щати, добавя палестинският представител пред Ройтерс. Тези страни изпратиха във френската столица свои представители за договарянията с висши чиновници на израелското разузнаване.

Междувременно Ройтерс съобщи, базирайки се на известие на израелската войска от през днешния ден, че през последното денонощие израелските сили са убити десетки палестински бойци из цялата линия Газа. В това число влизат четирима души, които са подготвяли засада на израелски елементи наоколо до болничното заведение " Ал Амал " в южната част на град Хан Юнис.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР