Радикална съдебна реформа – такава, която да позволява ефективна борба

...
Радикална съдебна реформа – такава, която да позволява ефективна борба
Коментари Харесай

Правосъдният министър: Гешев и Цацаров задръстват системата, радикална съдебна реформа може да се случи бързо

Радикална правосъдна промяна – такава, която да разрешава ефикасна битка с корупцията по високите етажи на властта, освен е допустима, само че може да се случи в напълно къси периоди. Това сподели в предаването "Лице в лице " по БТВ министърът на правораздаването Надежда Йорданова.

В съдружното съглашение са записани промяна във Висшия правосъден съвет и ограничение опцията на прокуратурата да отхвърля да проверява. В Инспектората на Висш съдебен съвет мандатът на основния контрольор е привършен, целият Инспекторат би трябвало да бъде определен отначало. Работа на Народното събрание е да вземе такива решения, че този орган да стане работещ, съобщи Йорданова.

Друг метод да раздвижим битката с корупцията е преструктуриране на КПКОНПИ. Обединили сме се към визията този орган да бъде разграничен на две с оглед спецификите на функционалностите. Антикорупционната комисия ще бъде отделена и нейните пълномощия ще бъдат засилени. До момента това, което се прави, е преместване на папки от едно място на друго или събиране на документи, които обаче не могат да бъдат употребявани като годни доказателства. Ще се направи по този начин, че тези документи да бъдат употребявани в границите на едно следствие. Това ще сложи прокуратурата в една по-друга обстановка, тъй като, когато пред нея се показват доказателствата, прокуратурата по-трудно може да си затвори очите, уточни правосъдният министър.

По мотив опасенията, че това може да се трансформира в нова "бухалка " против неуместни на властта, Йорданова сподели, че в плана на закон са заложени повече гаранции за процесуални средства за отбрана на лицата, наранени от закона. Също по този начин обаче ще дадем и по-активна роля на подателите на сходни сигнали. Обмисля се вид подателят на сигнала да има опция да апелира пред съда отхвърли на прокуратурата да проверява тези сигнали. Това не значи, че съдът ще изземе функционалностите на прокуратурата да реши дали да повдигне обвиняване, увери министърът.
Една от главните аргументи към Плана за възобновяване и резистентност да бъдат отправени мнения е въпросът със статута на основния прокурор – че няма ефикасни механизми за надзор върху него и за неговото премахване. По време на митингите предходната година хората желаеха оставката на основния прокурор. Тези въпроси би трябвало да бъдат решени от Народното събрание. При основния прокурор, също както при Цацаров, имаме същия тупик (задънена улица – бел. ред) – че Гешев задръства системата и пречи да се вземат най-хубавите решения. Личността Гешев е единствено част от казуса. Трябва да решим и двете страни на уравнението и да бъде основан механизъм, който да търси отговорност от основния прокурор, означи министърът на правораздаването.

Това, че Гешев не си прави добре работата, не може да бъде оставено без последици. Ние ще настояваме както Висш съдебен съвет да влезе интензивно в своята роля, по този начин и новият Инспекторат да ревизира всеки магистрат независимо, съобщи Надежда Йорданова.

Тя акцентира, че закриването на профилираните съдилища е абсолютно и това ще бъде направено без да бъде прекъснато нито едно дело, което е в правосъдна фаза.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР