Радикализацията и тероризмът ще продължат да генерират заплахи за глобалната

...
Радикализацията и тероризмът ще продължат да генерират заплахи за глобалната
Коментари Харесай

Преминаващите през страната терористи могат да сформират логистични клетки тук

Радикализацията и тероризмът ще продължат да генерират закани за световната и националната сигурност. Регионалните спорове и икономическите и финансовите рецесии в допълнение изострят тази опасност.

Това се показва в обновената Стратегия за национална сигурност, прегледана от три комисии в Народно събрание - по защита, вътрешна сигурност и за надзор върху службите за сигурност. Терористичните закани за Европа от религиозно стимулирани групировки се усилва, в резултат на удобната среда за разпространение на концепциите на радикалния ислям измежду част от мюсюлманските общности в Западна Европа и на Балканите, основаните в Близкия Изток и Северна Африка логистични бази и завръщащите се от конфликтните зони задгранични бойци, които имат действителен военен опит.

Терористичните организации редом с децентрализацията на структурите и разнообразяването на качествата си за деяние ловко експлоатират опциите за инфилтриране на свои членове в демократичните общества и привличане на нови последователи. Идеологията им се възприема най-много от лица от маргинализирани групи и ги въодушевява към независими акции.
Възможностите на екстремистки групи да употребяват радиоактивни субстанции, източници на йонизиращо излъчване,токсични субстанции и биологични сътрудници, както осведомителни технологии за терористични цели се усилват.

Миграционния поток остава опасност за националната ни сигурност. Рискът от преминаващи през страната задгранични бойци, инфилтрирани в миграционните потоци, основава причина за образуване на терористични и логистични кафези на наша територия, както и за радикализация на групи и лица, и изключително на тези, намиращи се в маргинализирано социално-икономическо състояние. Крайната беднотия и обществена изолираност на маргинализираните общности усилват уязвимостта им към радикализация. За капсулирането по етнически или набожен симптом въздействие оказват и външни фактори.

Неминуемо ще станем очевидци на нови закани в света, които ще имат отражение върху средата за сигурност, които ще касаят нашата страна, разяснява Георги Миленов, заместник-председател на Държавна организация " Разузнаване ".

Славчо Велков от Българска социалистическа партия е обезпокоен, че Северна Корея не е маркирана като възможна външна опасност. Няма хибридна война, безапелационен бе аленият народен представител.

Патриотът Валентин Касабов иронично го захапа, заявявайки, че с изключение на корейците опасност за националната сигурност са и извънземните, " зелените, червени, сини човечета ".

Красимир Янков от Българска социалистическа партия желае в тактиката да се уточни изрично, че дъблинският правилник не работи и той би трябвало да бъде променен. По отношение на развиването на нуклеарната енергетика у нас като част от националната сигурност, аленият народен представител упорства да се запише, че би трябвало да се построи АЕЦ " Белене ".

От Движение за права и свободи желаят повече ограничения за решение на съответни проблеми на сигурността. Стратегията имала малко стар тип и в документа липсват стратегически цели, е мнението на водача Мустафа Карадайъ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР