Работя ежедневно да се ориентират повече пари в рамките на

...
Работя ежедневно да се ориентират повече пари в рамките на
Коментари Харесай

Боил Банов: Работя ежедневно за повече пари за културата и изкуствата

Работя всекидневно да се ориентират повече пари в границите на културата и изкуствата като планове. Ще продължа да работя и за покачване равнището на държавните културни институти и за основаване на среда за развиване и на всевъзможни форми на изкуство, отвън държаните. Това съобщи пред БТВ министърът на културата Боил Банов.

Той разяснява новото придвижване за промени в културата, което изиска радикални промени в сферата.  „ Гледам положително на това придвижване, има смисъл от такива придвижвания, има смисъл от това да обменяме мисли и позиции. За мен е добре да има такова придвижване, то, в последна сметка, ни дава опция да проучваме по-често до каква степен сме, по какъв начин вървим, по какъв начин това рефлектира в обществото. Далеч не съм склонен с всички констатации – те имат своята позиция, аз имам моята, има и доста други гледни точки – такава е спецификата на самата просвета и изкуствата, те постоянно са многопластови “, сподели министърът.

В отговор на въпрос какво решение би взел за музикантите от БНР, в случай че зависеше от него, Банов уточни, че би желал наложително да увеличи заплащането им.

Ако в този момент съм шеф на националното радио, ще направя доста явен разбор на тези 35 или 40 млн., които получавам, ще приоритизирам избрани действия и в случай че има механизъм, ще дам нужното заплащане от вътрешната страна. Ако нямам механизъм, на база на този разбор, ще срещна способените хора над мен, с цел да изискам нужните финанси, сподели той.

За Ларгото Банов регистрира, че планът е бил огромен, необикновен и друг, осъществен при тежки условия и постоянно в такива случаи е допустимо да има пробиви. В рамките на гаранцията на изпълнителя проблемите са оправени, регистрира той.

Всички ние, като общество, би трябвало да разберем, че както в личните си домове не сме съвършени, за жалост, по този начин и като вършим нещо в подобен размер, постоянно е допустимо да има пропуски. Въпросът е да са направени механизми това да се поправя, сподели Банов и акцентира, че ремонтът е за сметка на изпълнителя, а гаранцията е дълготрайна.

Оценката, която министърът даде за събитията от европредседателството, извършени в НДК, е „ повече от отлична. Не съм и чул друга “.

Помолен да разяснява килима от цветя пред НДК за близо 40 хиляди лева, той сподели: „ Не можем, когато вършим нещо в изкуството и в културата, да дадем предварителния резултат “.

„ Аз съм български режисьор, сценичен. Когато върша един театър, давам всичко от себе си и залагам той да стане прелестен. Е, някой път са ми ставали доста зле “, сподели още министърът.

Килима доста хора са го харесали. Аз не мога да проучвам килима, във всеки случай, в случай че има нещо в плановото предложение, което е било финансирано, само че не е изпълнено добре или са сменени действия, те ще понесат съответните финансови наказания, както всеки план, увери Банов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР