Работодателят ще носи по-малко отговорност, когато човек работи от вкъщи

...
Работодателят ще носи по-малко отговорност, когато човек работи от вкъщи
Коментари Харесай

Работодателите ще носят по-малко отговорност за работата от вкъщи

Работодателят ще носи по-малко отговорност, когато човек работи от у дома и не съблюдава предписаните му правила и правила за здравословни и безвредни условия на труд. Това е записало общественото министерство в редакция на плана си за промени в Кодекса на труда, с които вкарва нови условия към хоум офиса, написа вестник СЕГА.

Промените плануват много строги условия за работата от разстояние, която до момента беше в свободен режим. Това, считат вносителите, ще направи допустимо повече хора да работят гъвкаво, макар че регулацията по-скоро ще реализира противоположния резултат.

Проблемът, съгласно редица работодателски организации, е, че в този момент Кодексът на труда им вменява отговорност за здравословните и безвредни условия на труд на чиновниците, които работят от разстояние, без те да имат опция действително да управляват нещата. Изтъкват се всевъзможни образци за зараждащи заради това проблеми - в случай че да вземем за пример служителят замине в чужбина, това влече различен вид данъчно облагане и обезпечаване, а работодателят може да се окаже в небрано лозе за него.

С тези претекстове измененията вкарват нови условия към чиновниците, а и към работодателите. Мястото на работа от разстояние към този момент ще се записва в трудовия контракт, което значи, че смяната - от София във Варна да вземем за пример, няма да е толкоз лесна (тук имаше спор за тънката разлика сред място на работа и работно място, заради което този текст също леко е редактиран, без тежестта на новите условия да е намалена). Служителят, също така, ще би трябвало да даде на работодателя си писмена информация за характерностите на обезпеченото от него работно място за хоум офис. Но най-малко му се размина помещението да дава отговор на избрана площ, тъй като това можеше да се окаже невероятно за доста хора.

Най-съществената редакция на първичния план е в отговорността на работодателя. Тя планува, че отговорността на работодателя може да се понижи, когато потърпевшият е съдействал за трудовата акцидент, като е позволил груба небрежност; а също и когато потърпевшият не е спазил предписаните му правила и правила за здравословни и безвредни условия на труд.

Въпреки рецензиите от всички страни, общественото министерство е запазило и текста, който планува право на изключване единствено за служащите и чиновниците от разстояние. Социалните сътрудници считат, че този текст е дискриминационен, тъй като подобен няма и за хората, които работят присъствено. Така излиза, че тях могат да ги тормозят в извънработно време, а хората в отдалечен режим - не.

Законопроектът бе разискван на последната тристранка при започване на месеца и следва да мине през Министерския съвет.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР